Do góry

Desery Przepis na:

ciasto lambada

Desery

Autor: anetaa26

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 1755

Dodano: 16.04.2012

Odsłon: 62561

pyszne, mieciutkie ciasto, najlepiej zrobic dzien wczesniej

Składniki

  • biszkopt: maka, 150g
  • cukier krysztal, 150g
  • jajka, 6 szt
  • proszek do pieczenia, pol lyzeczki
  • mleko do nasaczenia biszkoptu, wg uznania ok 1,4 szkl
  • krem zelowy: sok brzoskwiniowy, 1 l
  • budyn waniliowy z cukrem, 3 opakowania
  • herbatniki, ok 30 szt
  • mleko do namoczenia herbatnikow, 1/2 szklanki
  • krem budyniowy: margaryna, pol kostki
  • maka ziemniaczana, 2 lyzki
  • maka pszenna, 2 lyzki
  • mleko, pol litra
  • cukier, pol szklanki
  • polewa: czekolada mleczna, 100g
  • czekolada biala, 50g
  • olej i mleko, po 5 lyzek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: zoltka odzielic od bialek. bilaka ubic na sztywna piane. w 2. misce ubic zoltka na puszysta mase, dodawac po lyzce maki z proszkiem i cukru, wymieszac. mase zoltkowa przelozyc do ubitych, sztywnych bialek, delikatnie wymieszac drewniana lyzka. ciasto wylac do blaszki nasmarowanej olejem, piec ok 15 min w 180 stopniach (uwazac, zeby wierzch ciasta nie spiekl sie za bardzo)

  2. KREM ZELOWY: z litra soku odlac 1 szklanke. w szklance soku rozrobic proszek budyniowy, reszte soku zagotowac, do gotujacego sie wlac rozrobiony proszek, gotowac do zgestnienia masy- tak jak budyn. goraca mase wylozyc na cieply jeszcze biszkopt, wyrownac. herbatniki namaczac w mleku i ukladac na goracej masie, docisnac, wystudzic.

  3. KREM BUDYNIOWY: z pol litra mleka odlac pol szklanki, reszte mleka zagotowac z cukrem. w pol szklanki mleka rozrobic obie maki- pszenna i ziemniaczana, wlac do gotujacego sie mleka i ugotowac budyn. wystudzic. pol kostki margaryny ubic mikserem, dodawac do lyzce zimnego budyniu i ubijac dalej do otrzymania gladkiego kremu. krem wylozyc na warstwe herbatnikow.

  4. POLEWA: ciemna czekolade rozpuscic na parze z 3 lyzkami oleju i 3 lyzkami mleka, polac nia rownomiernie ciasto. biala czekolade rozpuscic na parze z 2 lyzkami mleka i 2 lyzkami oleju, polac po ciemnej czekoladzie.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetaa26 17 marca 2013 po upieczeniu, nasaczyc cieple ciasto :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tadeo_l 16 marca 2013 Fajne ciasto, ale mam jedno pytanko, kiedy nasączyć biszkopt, bo w składnikach jest mleko do nasączenia biszkoptu. Chętnie wypróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 02 maja 2012 OOOO ale przyności...muszę koniecznie to zrobić!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amelia1204 16 kwietnia 2012 Muszę przyznać, że przepis bardzo ciekawy i wart wypróbowania. Do ulubionych!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń