Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto makowo - kokosowe

Desery

Autor: Justitako

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1014

Dodano: 01.01.2017

Odsłon: 705

Ciasto makowo - kokosowe

Składniki

  • Ciasto makowe: pół kostki margaryny
  • 10 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szklanka maki pszennej
  • szklanka sypkiego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt: 4 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem kokosowy : 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • żółtko
  • 200 g masła
  • 1,5 szkl cukru pudru
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto makowe:
    Margarynę roztopić i ostudzić.
    Białka ubić z cukrem na sztywno.
    Do białek dodać margarynę, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem. Wymieszać.
    Ciasto wylać na blaszkę i piec ok. 40 min.

    Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem dodać na sztywno, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać razem. Wylać na blaszkę i piec ok. 20 min.

    Masa:
    Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe wymieszać ze szklanką mleka. 2 szklanki mleka zagotować , wlać mieszankę kokosową, mieszać, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć z cukrem pudrem i zmiksować z masą kokosową.

    Na ciasto makowe wylać 2/3 masy kokosowej, przykryć biszkoptem, wyłożyć pozostały krem.

    Ciasto udekorować prażonym kokosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń