Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto mandarynkowe

Desery

Autor: raksaksa1

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 95

Dodano: 08.12.2009

Odsłon: 4034

szybkie i mega świąteczne

Składniki

  • 5 mandarynek najlepiej bez pestek
  • 2 pomarańcze
  • 25 dkg mielonych migdałów
  • 6 jajek
  • 20 dkg cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mandarynki i pomarańcze dobrze umyć, wrzucić do garnka i gotować do miękkości.

  2. Jedną pomarańczę wyciągnąć gdy będzie niezbyt miękka. Resztę owoców gotować dalej.

  3. Gdy będą bardzo miękkie wyciągnąc z wody, zmiksować całość (ze skórkami), po ostygnięciu wymieszać z innymi składmikami.

  4. Całą masę przelewamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tortownicy. Pieczemy 1 godz. w 200 st. Po ostygnięciu na wierzch kładę plastry jednej z gotowanych pomarańczy (tę którą pierwszą wyjęłam z garnka) i zalewam lekko stężałą galaretlą pomaraczową.

  5. Inna wersja to polać wierzch roztopiona czekoladą. Ciasto iście wigilijne. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilia 05 stycznia 2010 Witam, znam ten przepis z programu Nigelli, ciasto jest absolutnie pyszne i bardzo fajnie wychodzi. Mam sposób na pestki - nic w tym niezwykłego - wystarczy po ugotowaniu przeciąć owoce w poprzek, tak jak cytrynę i powyciągać wszystkie pestki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 09 grudnia 2009 Hm...cytrynowe też może być ciekawe, pewnie niedługo wypróbuję:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 09 grudnia 2009 Nie jajek nie trzeba ubijać, po prostu wbić do masy mandarynkowej i razem dobrze wymieszać. A co do pomarańczy do ozdoby to ja kroję tak jak się gotowała czyli ze skórką.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwia000084 09 grudnia 2009 a ja mam inne pytanie:czy jajka ubijamy?i ta pomarańcza na wierzch ją się obiera ze skórki czy nie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 09 grudnia 2009 A ja znam to jako ciasto cytrynowe. Na tej samej zasadzie, tylko że z cytrynami! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 09 grudnia 2009 Przyznam szczerze, że nie wiem po co proszek, taki dostałam przepis i tak robię, nie próbowałam bez proszku. Co to owoców, to tak gotujemy i miksujemy w skórkach dlatego wczesniej nalezy je dobrze wymyć. Miksujemy same owoce bez wody, dlatego masa wcale nie jest płynna i nie wypływa z tortownicy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 09 grudnia 2009 joko, przecież jest wyraźnie napisane, że wyciągamy je z wody i miksujemy ze skórką :P ale obecność proszku do pieczenia też mnie troszkę zastanawia... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 09 grudnia 2009 Na pewno wypróbuję. Ale mam pytanko - po co proszek do pieczenia skoro nie ma mąki i ciasto nie wyrasta?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joko 09 grudnia 2009 Czy mandarynki i pomarańcze mają być nieobrane? I drugie pytanie Czy wodę w której były gotowane owoce odlewamy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 09 grudnia 2009 Rewelacja co do składników i idei. Myślę, że można spróbować wymyśleć taki deser z jeszcze innych owoców. Mam tylko pytanie: tortownica ma odpinane boki które mogą być niezbyt szczelne > czy ta masa nie wycieknie zanim się zapiecze ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń