Do góry

Desery Przepis na:

ciasto mandarynkowe

Desery

Autor: kokalala

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 456

Dodano: 01.05.2012

Odsłon: 46819

ciasto z aromatem mandarynkowym i środkiem jak masa budyniowa...

Składniki

  • mandarynki z cienką skórką, 7 dużych sztuk
  • mąka, 3 pełne szklanki
  • proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki
  • cukier, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 1 paczuszka
  • olej z winogron, 3/4 szklanki
  • jajka, 5 sztuk
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mandarynki umyć, ugotować w całości razem ze skórką przez około 45 minut. Odcedzić, wystudzić i zmiksować na papkę mikserem

  2. mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie puszyste). Dodać wszystkie składniki, tj, olej, jajka, cukry, mus mandarynkowy. Zmiksować.

  3. nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto wyłożyć na blachę, piec przez około 50 -55 minut.

  4. P.S. po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą. w środku ciasto jest wilgotne, wygląda jak barzo gęsta masa budyniowa.

  5. smacznego

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 15 października 2012 Dzięki, jednak zrobiłam z połowy składników i było w sam raz do keksówki. Ładnie wyrosło i było fajnie wilgotne, niestety smak nikogo nie zwalił z nóg, ale pewnie dlatego, że mandarynkowe ciasto to przysmak niewielu osób. Następnym razem spróbuję z jakimś innym owocem- myślę, że banan, albo jabłko, może nawet kiwi mogłyby dać ciekawy smak:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kokalala 14 października 2012 można w 40 c lub 36 cm na długość. Na mniejszą nie zmieśi się

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń