Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe

Desery

Autor: mamakacperka4

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 683

Dodano: 19.07.2010

Odsłon: 35722

Pierwszy raz jadłam takie ciasto i w dodatku sama je zrobiłam :) Przepis z gazety codziennej, autorka napisała, że każdemu się udaje.... myślę, że to prawda.

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. oleju
  • 4 jajka
  • 2 szkl. drobno utartej marchewki ( ok 4 szt.)
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • bakalie ( orzechy, rodzynki, płatki migdała, badż kawałki czekolady
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem, np. mikserem. Następnie porcjami dodajemy mąkę, cynamon i pozostałe sypkie składniki, cały czas ucierając. Dalej dodajemy porcjami olej mieszając łyżką drewnianą. Nastepnie bakalie i marchewkę.

  2. Pieczemy 45 minut w 200 stop. C. ( Ja piekłam w termoobiegu 170 około 35 minut). Posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Użyłam cukru pudru waniliowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nn13 23 stycznia 2014 A na jaką dużą blaszkę jest to ciasto?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Taurri 28 lutego 2013 upieklam dzis, dzieci zachwycone , wyszlo przepyszne 5 z plusem:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

albina 04 lipca 2012 ja to ciasto marchewkowe nie całkowicie ostudzone polewam polewą
Składniki polewy: 100 gram margaryny , 1 szkl.cukru pudru, 2 łyżeczki xukru waniliowego, 100gram serka topionego śmietankowego Hochland.
Margarynę rozpuszczam dodaję cukier puder i cukier waniliowy oraz serek.Mieszam aż wszystko połączy się w całość.
Wylewam masę na jeszcze ciepłe ciasto i posypuję wiórkami kokosowymt.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 05 lutego 2012 Ja to ciasto piekę już jakiś czas według przepisu mamykacperka jest pyszne zawsze się udaje wrzucam najczęściej rodzynki kawałki czekolady gorzkiej:-))Na 5

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 05 maja 2011 Już od jakiegoś czasu zabierałam się za to ciacho... Ciekawa byłam jak smakuje i jestem bardzo miło zaskoczona. Jest pyszne i super puszyste. Zrobiłam z orzechami włoskimi i uważam,że świetnie do tego ciasta pasują. Jedyna zmiana to to, że polałem je po wierzchu polewą czekoladową, ale zarówno z nią jak i bez niej ciacho godne polecenia :) Pozdrawiam i wielkie dzięki za super przepis :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń