Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miętowe

Desery

Autor: arabeska20

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 29

Dodano: 13.09.2010

Odsłon: 11937

łatwe,szybkie i smaczne

Składniki

  • mąka, 2,5 szklanki
  • cukier, 1,5 szklanki
  • margaryna, 30 dkg
  • czekolada deserwoa, tabliczka
  • proszek do pieczenia, 4 łyżeczki
  • expresowa mięta, 10 torebek
  • jajka, 6 sztuk
  • jabłka, 4 średnie
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,następnie dodajemy po jednym jajku dalej ucierając,potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miętą(wysypać z torebek).

  2. Jabłka ścieramy,czekoladę kruszymy na maleńkie kawałeczki,dodajemy do ciasta po czym dobrze ucieramy żeby wszystko się połączyło.Wylewamy na blaszkę (średniej wielkości),pieczemy około 60 minut w temp. 160-180 stopni.Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 10 minut w piekarniku.Gdy całkowicie wystygnie polewamy białą polewą lub posypujemy cukrem pudrem.Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 27 września 2010 Jako wielbicielka czekoladowo-miętowych smaków dla wzmocnienia efektu zamieniłam czekoladę deserową na gorzką i polewę białą na czekoladową. Ciasto smakowało mi zaraz po upieczeniu - lekkie i miętowe. Na drugi dzień jednak zrobiło się zbite i jakby zakalcowate - może coś źle robiłam przy pieczeniu ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 18 września 2010 zrobiłam, pomimo mojej obawy co do tej mięty z torebek herbaty, ale mnie i mojej rodziny nie zachwycił ... przepis jednak oryginalny :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lula21 15 września 2010 Nareszcie coś miętowego:)do ulubionych:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

arabeska20 14 września 2010 6 jajek , ale wbijasz pojedynczo

wbijasz jajko
ucierasz ....

itd. dopóki jajka się nie skończą

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 14 września 2010 Ciekawie się zapowiada. na pewno wypróbuję!
A ile jajek?
Proponuje w składnikach pisać wszystkie składniki będzie czytelniejsze. Nie ma jabłek i jajek,(wiem wyczytałam że jabłka w komentarzach są podane, ale tak na przyszłość, albo z edytuj przepis i popraw.) Dzięki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

arabeska20 14 września 2010 Przepraszam,ale zapomniałam dodać,że jabłek ma być 4 sztuki(duże) mniejszych daję 6

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

arabeska20 14 września 2010 Aniula niezły pomysł z tym roztopieniem :)))).Powodzonka życzę-daj znać jakie wyjdzie.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń