Do góry

Przekąski Przepis na:

Ciasto na kruche babeczki / tarty wytrawne :)

Przekąski

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1327

Dodano: 21.08.2008

Odsłon: 5348

Kruche babeczki i tarty NIE na słodko.

Składniki

  • mąka Szymanowska, 0,5 kg
  • masło (PRAWDZIWE), 30 dag
  • jajko całe - 1 szt, żółtka - 2, .
  • szczypta soli, woda
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło włożyc do lodówki, aby się dobrze schłodziło. Wyjąc, posiekać nożem, dodac mąkę, jajko, żóltka i szczyptę soli. Dodać odrobine zimnej wody, by wszystkie składniki się scaliły w jeden kawałek. (Mogą pozostać małe grudki masła - to jest o.k.) Ciasta się nie wyrabia na jednolita masę. Owinąć ciasto folią spożywczą, wstawić na 1/2 godz. do lodówki. Wyjąć je po tym czasie, wykleić foremki, ponakłuwać ciasto widelcem, żeby nie ''rosło''. Piec w piekarniku rozgrzanym 180 st, aż staną się złotawe (10-15 min.). A teraz można poszaleć z nadzieniem :) Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń