Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto nocne

Desery

Autor: Joanna07

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 42

Dodano: 12.08.2008

Odsłon: 7862

pyszne, o babcinym smaku ciasto i w dodatku bardzo proste. W mig znika z talerza :))) Nawet osobie o dwóch lewych rękach się uda:)))) Poprostu o zakalcu nie ma mowy!!!

Składniki

  • 5 dkg drożdży, 3 jajka, szczypta soli, 1/2 szkl. oleju, 1 szkl. mleka i cukru, ,0,5 kg mąki, owoce eg uznania, cukier puder do
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto nocne. wieczorem do miski (nie mieszając) dajemy 5 dkg drożdży + 3 jajka + szczypta soli + 1/2 szkl. oleju + 1 szkl. cukru i 1 szkl. mleka, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na całą noc. na drugi dzień dodajemy 0,5 kg mąki, wylewamy ciasto na blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia, kolejno dajemy na wierzch owoce w uznania /jabłka, borówki, truskawki - co kolwiek/ i wkładamy ciasto do zimnego piekarnika włączamy piekarnik /już z ciastem w środku/ na 180 stopni i pieczemy 1 godzinkę. na koniec mozna posypać ciasto cukrem pudrem. :))))))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jolakamil140981 28 czerwca 2011 To ja jestem inna zrobiłam ciasto na blaszce 36x28 i wyrosło na 2,5 cm wygląda jak zakalec co mogłam zrobic źle chyba że ma byc takie niskie ale po przekrojeniu droźdżowego ciasta mi nie przypomina prosze o pomoc !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna07 04 kwietnia 2009 Witaj :) Na 2 dzień po dodaniu mąki mieszasz ciasto rękoma lub łyżką drewnianą, aby maka dobrze połączyła się ze składnikami i przekładasz do formy, a potem dajesz dowolnie wybrane owoce na górę ciasta. Ten przepis zawsze się udaje, tylko pamiętaj, że ciasto należy dać do zimnego piekarnika i dopiero właczyć piec :) Nawet mężczyzna da mu radę, atk więc i Tobie napewno się powiedzie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 04 kwietnia 2009 DOPIERO ODKRYŁAM TWÓJ PRZEPIS. NAPISZ MI PROSZE CZY TEGO CIASTA NA 2 DZIEŃ Z MĄKĄ TEŻ SIĘ NIE MIESZA? CHCIAŁABYM GO UPIEC A PRZY DROŻDZOWYM ZAWSZE WYCHODZI MI ZAKALEC. POZDRAWIAM CIEPLUTKO .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anika55 02 września 2008 Piekłam z brzoskwiniami jak również z jabłkami z cynamonem. jest przepyszne, puszyste. Zniknęło błyskawicznie. Przez to, że są owoce nie jest suchy. Przepis doskonały dla zapracowanych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

medi 31 sierpnia 2008 wyszło! przepis dobry dla zabieganych i tych, co zwykle zakalcują

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń