Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowe z mikrofalówki

Desery

Autor: adrijah

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 1543

Dodano: 17.05.2008

Odsłon: 13489

bo w mikrofalówce też się dobrze piecze, serio

Składniki

  • czekolady mlecznej, 100g
  • białej czekolady, 100g
  • czekolady deserowej, 50g
  • orzechów laskowych, 90g
  • migdałów, 45g
  • cukru, 175g
  • mąki, 1 łyżka
  • masła, 240g
  • Jaja, 4
  • cukru waniliowego, 125g
  • soli, szczypta
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Posiekać orzechy. Pokroić na drobne kawałki czekoladę i umieścić w plastikowym pojemniku (dołączonym do mikrofalówki), dodać 1 łyżkę wody i topić na maksymalnej mocy, przez 2 minuty. Stopniowo dodawać masło, dobrze mieszając. Oddzielić żółtka od białek, dodawać po jednym żółtku do czekolady ciągle mieszając. Dodać cukier, cukier waniliowy, orzechy i mąkę. Ubić na sztywno białka i dodać szczyptę soli. Dodać delikatnie do masy. Wyłożyć masę na posmarowany masłem talerz Crisp i piec przy użyciu funkcji Crisp przez 9 minut, następnie piec przy użyciu mikrofali o mocy 650W przez kolejne 4 minuty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń