Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto palce lizać

Desery

Autor: jagoda114

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 509

Dodano: 26.02.2011

Odsłon: 58885

Słodko-kwaśny, szybko znika z talerzyka

Składniki

  • jajka, 12 szt
  • mąka, 8 łyżek
  • cukier, 10 łyżek
  • orzechy mielone, 10 dag
  • Bułka tarta, 2 łyżki
  • Masa owocowa:
  • brzoswinie, 1 puszka
  • cytryna, 1 szt
  • budynie waniliowe, 3 szt
  • masło, 2 kostki
  • Masa ciemna:
  • kawa rozpuszczalna, 2 łyżki
  • czekolada gorzka, 5 dag
  • Mąka pszenna, 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • mleko, 0,5 l
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jasny biszkopt można upiec jeden z 8 jajek i przekroić po upieczeniu, lub upiec dwa każdy z 4 jaj. Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę, delikatnie wymieszać, wyłożyć do formy. upiec.

  2. Ciemny biszkopt z 4 jaj:białka ubić, dodać cukier, żółtka, orzechy i bułkę tartą, wymieszać, upiec.

  3. Brzoskwinie odsączyć, zalewę wymieszać z sokiem z cytryny ( ma być 0,5 l jak jest mało uzupełnić wodą) Na soku ugotować budynie, wystudzić, utrzeć z masłem (jak za kwaśna dodać cukier puder)

  4. Kawę zalać 3 łyżkami wrzątku, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Z mleka, 2żółtek, cukru ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć z masłem, dodać kawę i czekoladę do smaku.

  5. Przełożenie ciasta: Jasny biszkopt, masa owocowa, plasterki brzoskwiń, biszkopt orzechowy, masa ciemna, jasny biszkopt.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mimi619 02 marca 2011 No, no.. Wygląda pysznie i elegancko !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 28 lutego 2011 Na 1 jajko daję 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, jak próbowałam rozpisać na poszczególne ciasta, produkty się powtarzały i musiałam zsumować, a dodatkowe 2 łyżki cukru do masy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maksio16 28 lutego 2011 Czy ta ilość cukru i mąki jest do biszkoptu z 8 jajek czy z 4 jajek?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 28 lutego 2011 Ja proszku nie dałam, miałam duże wiejskie jajka. Pisałam przepis dwa razy, bo powtarzały się składniki i przeoczyłam, przepraszam, ale brawo za spostrzegawczość. Mają być 2 żółtka do masy ciemnej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maksio16 28 lutego 2011 Czy do biszkoptów nie trzeba dodać proszku do pieczenia? I skąd 2 żółtka do masy czekoladowej?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 27 lutego 2011 Ale fajne ciasto - dzieki za ten przepis-daje do ulubionych!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 27 lutego 2011 budynie waniliowe 3 szt, a gotuję je na 0,5 litra syropu z brzoskwiń+sok z cytryny (jeśli jest za mało, to uzupełniam wodą, aby było pół litra). Pół szklanki odlewam do rozrobienia proszku budyniowego, resztę zagotowuję, wlewam budyń. Jeśli jest za kwaśne można dosłodzić (kwestia smaku)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basienka_as 27 lutego 2011 mam pytanie jakie te budynie do masy trzy sztuki po 0,5l

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń