Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne nawet dla wybrednych smakoszy.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 131
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 264
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 103
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3333
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 131
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 264
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 103
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3333
Składniki
Na piernik margarynę utrzeć z cukrem i 2 jajkami , dodać dżem ,mleko i 3 szklanki mąki i resztę składników.Natłuścić formę ,przełożyc ciasto i piec 50-60 minut w tem.200 st.Ciasto po upieczeniu gdy wystygnie przekroic na dwa placki.
Na ciasto ptysiowe 3/4 szkl.wody zagotowac z 0,5 kostki margaryny,zmniejszyć ogień i wsypać 1 szkl.mąkii ucierac .Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek ,zdjąć z ognia i przestydzic ,mieszając dodawać 5jajek.Wylac na blachę i piec przez30min.w tem 180st.
Przygotować krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu.
Na placek piernikowy wyłozyć połowe kremu i przykryć ciastem ptysiowym i nasępna porcja kremu i placek piernikowy,po wierzchu polać polewą czarną lub białą.