Do góry

Desery Przepis na:

ciasto plesniak

Desery

Autor: anetaa26

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 1668

Dodano: 14.01.2013

Odsłon: 9582

smak dziecinstwa ;-)

Składniki

  • na ciasto: maka pszenna, pol kilograma
  • margaryna, 250g
  • zoltka, 2 szt
  • proszek do pieczenia, 1 opakowanie
  • cukier., pol szklanki
  • cukier wanilinowy, 1 opakowanie
  • gesta, kwasna smietana, 3 lyzki
  • kakao, 2 lyzki
  • nadzienie jablkowe: jablka, 1 kg
  • cukier, 1/3 szklanki cukru
  • rodzynki, garsc
  • cynamon, 1 lyzka
  • Beza: bialka jaj, 4 szt
  • cukier krysztal, 3/4 szklanki cukru
  • budyn truskawkowy (proszek), 1 opakowanie
  • dodatkowo: 8-9 lyzek dzemu,, cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Make wsypac do duzej miski, dodac cukry, proszek do pieczenia, wymieszac. Dodac smietane i margaryne pokrojona na mniejsze kawalki. Szybko zagniesc ciasto, podzielic je na 3 rowne czesci, do jednej dodac kakao i dobrze wyrobic. Jeden kawalek jasnego ciasta i ciemne ciasto zawinac w folie spozywcza i wlozyc do zamrazarnika. Drugi kawalek jasnego ciasta wlozyc do lodowki na okolo 30-40 minut.

  2. W tym czasie na tarce o grubych oczkach zetrzec jablka, odcisnac je z nadmiaru soku, dodac cukier (jesli sa kwasne, mozna spokojnie dosypac wiecej) i rodzynki, wymieszac.

  3. Blaszke o wymiarach ok. 35x25 cm wysmarowac margaryna i posypac maka. Wylepic jej spod ciastem z lodowki, posmarowac obficie dzemem, na to rownomiernie wylozyc mase jablkowa. Na to zetrzec lub palcami rozdrobic ciemne ciasto wyjete z zamrazarnika.

  4. Ubic bialka, pod koniec ubijania dodac do nich cukier i proszek budyniowy, ubijac do momentu, az cukier sie rozpusci. Mase bialkowa wylozyc na ciemne ciasto, wyrownac nozem. Na piane zetrzec na tarce o grubych oczkach reszte jasnego ciasta (to, ktore zostalo nam w zamrazarce).

  5. Ciasto piec okolo godziny w temperaturze 170-180 stopni. Jesli wierzch zacznie za szybko ciemniec, ciasto trzeba przykryc folia aluminiowa. Po ostudzeniu posypac cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetaa26 14 stycznia 2013 a ja prosze sie nie wydzierac. opakowanie 12g.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 14 stycznia 2013 .. ILE TEGO PROSZKU!! op. sa duze i male, jasniej prosze podawac receptury - dzieki i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 14 stycznia 2013 Bardzo fajny przepis,nie jadłam takiego ciasta jeszcze:)do ulubionych i 5:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń