Do góry

Desery Przepis na:

ciasto plesniak

Desery

Autor: anetaa26

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 1397

Dodano: 14.01.2013

Odsłon: 8949

smak dziecinstwa ;-)

Składniki

  • na ciasto: maka pszenna, pol kilograma
  • margaryna, 250g
  • zoltka, 2 szt
  • proszek do pieczenia, 1 opakowanie
  • cukier., pol szklanki
  • cukier wanilinowy, 1 opakowanie
  • gesta, kwasna smietana, 3 lyzki
  • kakao, 2 lyzki
  • nadzienie jablkowe: jablka, 1 kg
  • cukier, 1/3 szklanki cukru
  • rodzynki, garsc
  • cynamon, 1 lyzka
  • Beza: bialka jaj, 4 szt
  • cukier krysztal, 3/4 szklanki cukru
  • budyn truskawkowy (proszek), 1 opakowanie
  • dodatkowo: 8-9 lyzek dzemu,, cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Make wsypac do duzej miski, dodac cukry, proszek do pieczenia, wymieszac. Dodac smietane i margaryne pokrojona na mniejsze kawalki. Szybko zagniesc ciasto, podzielic je na 3 rowne czesci, do jednej dodac kakao i dobrze wyrobic. Jeden kawalek jasnego ciasta i ciemne ciasto zawinac w folie spozywcza i wlozyc do zamrazarnika. Drugi kawalek jasnego ciasta wlozyc do lodowki na okolo 30-40 minut.

  2. W tym czasie na tarce o grubych oczkach zetrzec jablka, odcisnac je z nadmiaru soku, dodac cukier (jesli sa kwasne, mozna spokojnie dosypac wiecej) i rodzynki, wymieszac.

  3. Blaszke o wymiarach ok. 35x25 cm wysmarowac margaryna i posypac maka. Wylepic jej spod ciastem z lodowki, posmarowac obficie dzemem, na to rownomiernie wylozyc mase jablkowa. Na to zetrzec lub palcami rozdrobic ciemne ciasto wyjete z zamrazarnika.

  4. Ubic bialka, pod koniec ubijania dodac do nich cukier i proszek budyniowy, ubijac do momentu, az cukier sie rozpusci. Mase bialkowa wylozyc na ciemne ciasto, wyrownac nozem. Na piane zetrzec na tarce o grubych oczkach reszte jasnego ciasta (to, ktore zostalo nam w zamrazarce).

  5. Ciasto piec okolo godziny w temperaturze 170-180 stopni. Jesli wierzch zacznie za szybko ciemniec, ciasto trzeba przykryc folia aluminiowa. Po ostudzeniu posypac cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetaa26 14 stycznia 2013 a ja prosze sie nie wydzierac. opakowanie 12g.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 14 stycznia 2013 .. ILE TEGO PROSZKU!! op. sa duze i male, jasniej prosze podawac receptury - dzieki i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 14 stycznia 2013 Bardzo fajny przepis,nie jadłam takiego ciasta jeszcze:)do ulubionych i 5:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń