Do góry

Desery Przepis na:

CIASTO "BELVEDER"

Desery

Autor: Drakanka

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 41

Dodano: 07.05.2009

Odsłon: 14534

aromatyczne, pyszne ciasto z glazura rumowa - polecam na swieta bozego narodzenia ale nie tylko... ;)

Składniki

  • maslo, 20 dkg
  • cukier puder, 10 dkg
  • cukier krysztal, 10 dkg
  • czekolada gorzka, 20 dkg
  • orzechy wloskie starte na proszek, 14 dkg
  • maka, 16 dkg
  • zoltka, 6
  • bialka, 6
  • cukier waniliowy, 1 lyzka
  • sol, szczypta
  • cukier puder (na glazure), 30 dkg
  • rum (na glazure), 1 dl
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. miekkie maslo i cukier puder ubic na piane, stopniowo dodawac zoltka. na koncu dodac stopiona i ostudzona czekolade.

  2. bialka + cukier krysztal + cukier waniliowy + sol ubic na sztywna piane. make wymieszac z orzechami. ubita piane dodac do masy czekoladowej a potem wsypac mieszanke maki z orzechami powoli i wymieszac.

  3. ciasto posmarowac gladko na blaszke wylozona papierem do pieczenia. piec w temp.200 st. przez 15-20 min (w zaleznosci od piekarnika. u mnie trwa to krocej. sprawdzic po prostu po 15 min. patyczkiem)

  4. cukier puder + rum wymieszac na gladka mase, glazura ta smarowac jeszcze cieple ciasto. gdy glazur sie zetnie ciasto kroic w 4 x 4 cm kwadraty. smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń