Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis na serbskie ciasto z dodatkiem pomaranczy. Soczyste, slodkie, dzieciaki je uwielbiaja :-)
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 164
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 212
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 406
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 164
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 212
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 406
Składniki
Zanim przystapimy do wykonania ciasta, nalezy wyszorowac pomarancze i cale (ze skorka) wlozyc na min. 12h do zamrazarki. Jaja ubic mikserem na puszysta mase. Dodac cukier i ubijac dalej, do momentu, az cukier sie rozpusci. Dodac olej, ubic mikserem az masa sie polaczy, dodac mleko i ubijac dalej. Do masy stopniowo dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszajac drewniana lyzka. Tak przygotowana mase wylac na duza, prostokatna blache z piekarnika natluszczona olejem. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku okolo 15-20 min, az do zrumienienia- sprawdzic wykalaczka.
Upieczone, zimne ciasto przeciac na pol, jedna polowe rozdrobnic rekami i wsypac do miski. Na tarce o drobnych oczkach zetrzec dwie zamarzniete pomarancze (razem ze skorka), a 200 ml wody zagotowac z 300g cukru. Do rozdrobnionego ciasta wsypac starta pomarancze, wlac wode z rozpuszczonym cukrem, wymieszac najpierw drewniana lyzka, a potem rekami.
Polowe ciasta posmarowac dzemem (dzieki niemu warstwa pomaranczowa przyklei sie do ciasta), na to wylozyc warstwe z pomaranczami, wyrownac rekoma. Na parze rozpuscic czekolade z olejem i mlekiem, polac wierzch ciasta, schlodzic w lodowce.