Do góry

Desery Przepis na:

ciasto "Słodka Ula"

Desery

Autor: Ewaaa

Przepisów i artykułów: 689 Ocena: 14624

Dodano: 09.02.2014

Odsłon: 47820

Ciasto, które mi się przyśniło, poważnie :) Kruche blaty przełożone pysznymi masami z chrupiącą orzechową warstwą. Najlepsze na drugi, trzeci dzień.

Składniki

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gramów stopionego, schłodzonego masła lub margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego
  • masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 3 cytrynowe galaretki
  • ewentualnie cukier do smaku (ja nie dawałam, ale to zależy od jabłek)
  • masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (takie po 40 gramów)
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 4 kopiaste łyżki cukru (po dodaniu masła, spróbujcie czy ta ilość Wam pasuje)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 350 - 400 gramów miękkiego masła
  • masa orzechowa:
  • 350 gramów grubo posiekanych orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ciąg dalszy masy orzechowej:
    6 łyżek miodu
    160 gramów masła lub margaryny
    200 gramów cukru (dałam brązowy)

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrami, wbić jaja, dodawać stopniowo przestudzony tłuszcz, zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 równe części.

    Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ją pierwszą częścią ciasta, ponakłuwać widelcem gęsto, upiec w 190 stopniach przez 20 minut, na złoto.
    Ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem, ułożyć na równej powierzchni do całkowitego przestygnięcia. To samo zrobić z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.

    Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a ćwiartki na plasterki, wsypać do rondla, podlać 0,5 - ¾ szklanki wody, dusić na małym ogniu, dopóki sok z jabłek nie będzie zredukowany do minimum. Następnie wsypać galaretki, wymieszać energicznie i dokładnie, odstawić dopóki masa nie będzie gęstnieć, następnie rozprowadzić ją na pierwszym blacie, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć (uwaga, blaty są bardzo kruche, jeśli będziemy niedelikatni, mogą popękać ! ). Ciasto wstawić do lodówki.

  2. Z 3 szklanek mleka odlać ¾ szklanki, resztę mleka zagotować. W mniejszej części mleka dokładnie rozprowadzić 2 budynie, 2 łyżki mąki krupczatki i cukry, bardzo dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Kiedy pozostałe mleko zawrze, wlać mieszankę, ugotować budyń, schłodzić.
    Następnie do masy budyniowej (będzie mocno gęsta, ale taka ma być) stopniowo dodawać miękkie masło i ucierać na jednolitą masę.
    Masę budyniową wykładamy na drugi kruchy blat, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy trzecim blatem, lekko dociskamy, wkładamy do lodówki.

    W rondlu rozpuszczamy masło z miodem i cukrem, wsypujemy orzechy, mieszamy, masa ma oblepić orzechy.
    Od razu wykładamy ją na powierzchnię ciasta, wygładzamy, leciutko dociskamy, wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na kilkanaście godzin, żeby blaty namiękły masami).

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (36)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

keja 11 lutego Jeszcze nie upiekłam a czuję ten smak :) Pychotka :)Wszystko smacznie dopełnia się :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nefretete43 10 lutego ewcia super ja już jestem uzależniona od twoich wypieków Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 10 lutego Wygląda wyśmienicie a sądząc po produktach i połączonych smakach jest mega pyszne :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BM87 09 lutego Niesamowie ciacho. Zdjęcia genialne i oczywiście różyczka jest. :) Brawo!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 09 lutego Zazdroszczę Ci Ewo słodziudkich snów, tylko dlaczego "Słodka Ula", a nie "Słodka Ewa"? Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RA_ROSSA 09 lutego Wygląda przepięknie i jakie równiutkie wszystkie części, a jabłka z galaretką to rewelacja Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń