Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Szybka babka"

Desery

Autor: elik3

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 55

Dodano: 25.08.2009

Odsłon: 57449

Ciasto typu zamieszaj i upiecz. Prosty przepis i naprawde smaczny efekt. Moje dzieci bardzo te babkę lubią.

Składniki

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • cukier waniliowy,
  • po pół szklanki mąki; ziemniaczanej, krupczatki i tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 margaryna (lub masło - jeśli ktoś woli)
  • ewentualnie skórka otarta z cytryny (lub łyżka kakao i 2 łyżki mleka – na babkę marmurkowa)
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Za pomocą miksera, utrzeć jaja z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąki przesiane
    z proszkiem do pieczenia i wlać WRZĄCĄ margarynę ciągle ubijając. dodać skórke cytrynowa lub olejek waniliowy zaleznie od upodobań.

  2. Przelać do formy (posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą).

  3. Jeśli chce się uzyskać efekt babki marmurkowej należy zostawić mn.w. 1/5 ciasta i dodać przesiane kakao i mleko. Zmiksować razem i wylać na wierzch ciasta białego.

  4. Piec ok. 30-40 min w temp. ok. 170 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivette 04 kwietnia 2012 Mmmm....w te Święta napewno zagości na moim stole..:):):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elik3 07 lutego 2011 Przepraszam że dopiero teraz piszę odpowiedź.
Sok z cytryny? POLECAM. Kiedy robię cytrynową werscję dodaję sok z cytryny, zanim wleje tłuszcz.
Co do wysokości ciasta... To zależy, jaką masz foremkę. Moja ma średnicę ok 20 cm i solidny kominej więc babka wychodzi w sam raz - tak jak na zdjęciu. Piekłam ją też w keksówcei przy wymiarachforemki ok 30 cm x 14 cm ciasto miało ok 6-7 cm wysokości po upieczeniu.
pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KaFForKa 10 listopada 2010 Dzisiaj je wypróbuję , ślinka mi leci na babkę cytrynową :) . Ja do wszystkich babek daję 3 szkl. mąki - a tu nie będzie za niskie ciasto ? aha i jeszcze pytanie można dać troszeczkę soku z cytryny ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agness73 18 kwietnia 2010 Najlepszy przepis,najwspanialszy smak i gwarantowany sukces pieczenia.Polecam :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 25 listopada 2009 Dzisiaj znów je piekę. Nie mogę zapomnieć jej wspaniałego smaku. Pozdrawiam i wielkie dzięki za ten przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 24 listopada 2009 Bardzo dobre ciasto. Fantastyczne! Zachowuje świeżość nawet trzeciego dnia. Polecam dać tyle mąk, aby ich suma była równa dwóm szklankom. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kajeczka 17 listopada 2009 Dziękuję za wspaniałe przepisy i czekam na inne Twoje recepty na super ciasta :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elik3 07 października 2009 Cieszę się, że podjęłaś próbę. Pozdrawiam i polecam Ci przepis na ciasto ze śliwkami bo teraz w sam raz sezon na nie. I jeszcze przepuis Missisipi mud cake - nie jest mój ale wypróbowałam i warto.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kajeczka 04 października 2009 Babka wyszła bardzo smaczna i puszysta. Super przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń