Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki do potęgi trzeciej Przepis na biszkopta pochodzi ze strony www.mojewypieki.com
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 121
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 585
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 121
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 585
Składniki
Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, dalej ubijaj. Dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta można to zrobić na wolnych obrotach miksera). Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłóż ciasto. Piecz w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości około 60 cm zrzuć je na podłogę (ja robię to dwa razy). Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone przekrój na pół.
Krem: Jajka razem z cukrem i mlekiem wlej do miski i postaw na parze. Ubijaj do zgęstnienia kremu. Odstaw do ostygnięcia. Ok. połowę truskawek umyj i obierz z szypułek. Zblenduj. Kostkę margaryny (ja dałam pół kostki margaryny i pół masła) utrzyj na puch w mikserze, dodawaj pomału ostudzoną masę jajeczno-mleczną. Wszystko dobrze wymieszaj na gładko i dodaj zmiksowane truskawki. Wymieszaj.
Galaretkę rozpuść w wodzie wg opakowania i odstaw do stężenia. Resztę truskawek umyj, obierz i przekrój na pół.
Dolny płat biszkopta smarujemy połową kremu na to kładziemy drugą połowę biszkopta a na to resztę kremu. Na wierzchu układamy przekrojone truskawki i "zalewamy" tężejącą galaretką. Ciasto odstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Smacznego.