Do góry

Desery Przepis na:

ciasto rumowo - czekoladowe

Przepis dnia 2008-09-17
Desery

Autor: halinka

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 76

Dodano: 04.09.2008

Odsłon: 20434

wygląda i smakuje tak, jakby się włożyło w niego więcej pracy, niż tego wymaga:)

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, natłuść formę na ciasto. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, 3/4 szklanki cukru i 1/4 szklanki kakao. Dodaj oliwę, mleko sojowe i olejek waniliowy i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Wlej równomiernie masę do formy i posyp z wierzchu resztą cukru i kakao. Zagotuj wodę, zdejmij z ognia i dodaj syrop klonowy i rum i polej tym wierzch ciasta. Piecz 30 - 35 minut. Wystudź trochę ciasto i gdy będzie jeszcze ciepłe przenieś na dużą tacę, najlepiej z krawędziami, żeby się nie rozlało. Możesz podawać z lodami waniliowymi, będzie lepszy efekt:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monjur 27 września 2008 No i zrobilam to ciasto, ale na bardzo mala forme, bo wydawalo mi sie, ze malo tego bedzie i mnie zaskoczylo, ze to ciasto uroslo i niestety czesc z niego wyplynela mi z tej malutkiej formy:( Ale i tak bylo co jesc, naprawde ciasto godne polecenia czekoladoholikom, zaspokoi najwieksza chec na czekolade!! Pychota.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monjur 25 września 2008 czy mleko sojowe jest niezbedne? Nie mozna go zastapic zwyklym mlekiem? Na forme jakich wymiarow jest to przepis?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ashira 17 września 2008 brzmi cudownie... myślę, że lada dzień zabiorę się za przygotowanie tego ciasta ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń