Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto sezamowe Asi

Desery

Autor: ilia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 513

Dodano: 13.01.2010

Odsłon: 9090

Chrupiąco-interesujące

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 5 żółtek szybko zagnieść na ciasto. Podzielić je na pół.

  2. I placek: do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wykładamy cienką warstwę ciasta. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła, miód, 1 łyżeczkę cukru pudru i ziarno sezamowe. Lekko podsmażamy i wykładamy na warstwę surowego ciasta. Pieczemy 30 minut.

  3. II placek: Wykładamy cienko drugą połowę ciasta na blachę o tej samej wielkości co pierwsza, podpiekamy ok. 12-15 minut. Smarujemy dżemem. Ubijamy pianę z pozostałych białek, dodajemy cukier kryształ, a po ubiciu wiórki kokosowe i wolno mieszamy drewnianą łyżką. Masę z białek wykładamy na ciasto z dżemem i pieczemy jeszcze około 30 minut.

  4. Masa: rozpuszczamy 125 g masła i 200 g chałwy, mieszamy, aż składniki się połaczą w jedną masę. Trochę przestudzamy, ale nie całkiem, bo placki będą się rozdzielały przy krojeniu. Masą scalamy placki (placek II ma być na górze). Styczeń 2010r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilia 02 kwietnia 2010 ciszę się, że smakowało :) pozdrawiam również

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SYL87 02 kwietnia 2010 zrobiłam i świetnie smakuje pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kicia1 05 marca 2010 Robię całkiem podobne ,uwielbiam je ,w Twojej wersji też wypróbuje -napewno będzie pyszne...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bluetta1 18 stycznia 2010 Hej; Uwielbiam chałwę dodaje przepis do ulubionych..pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń