Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto słonecznikowe z masą krówkową

Desery

Autor: Justitako

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1029

Dodano: 27.12.2016

Odsłon: 631

Ciasto słonecznikowe z masą krówkową

Składniki

  • Biszkopt : 8 jaj
  • 1,5 szkl mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa : 300 g słonecznika
  • puszka masy krówkowej
  • margaryna
  • pół szklanki mleka
  • bita śmietana: 500 ml kremówki 30 %
  • łyżka żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać. Wylać na brytfannę. Piec ok. 30 min.
    Po wystudzeniu przekroić na pół.
    Masa: Słonecznika podsmażyć z odrobiną margaryny, dodać mleko, wszystko mieszać aż do połączenia składników.
    Margarynę utrzeć na puch. Dodać połowę masy słonecznikowej i miksować. Stopniowo dodawać masę krówkową i wszystko razem ucierać. Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim.
    Bita śmietana: śmietanę ubić na sztywno. Do śmietany dodać wystudzoną żelatynę, zmiksować i wylać na ciasto. Posypać pozostałym słonecznikiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń