Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto toffi

Desery

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2173

Dodano: 09.10.2008

Odsłon: 92860

Pyszne ciasto z karmellem i orzechami.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części. Dwie identyczne, prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec 15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 200 stopni (piekarnik elektryczny i gazowy). POLEWA KARMELOWA: schłodzoną puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny (polecam ugotować wcześniej). KREM: śmietanę ubić na sztywno. Następnie po trochu dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. PRZYGOTOWANIE KOŃCOWE: kremem przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozprowadzić ugotowane mlleko (toffi). Posypać siekanymi orzechami. UWAGA: ciasto jest najlepsze następnego dnia!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 24 sierpnia 2009 To było zdjęcie zrobione z książki kucharskiej, gdyż to ciasto w moim wykonaniu nie wyglądało najlepiej :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń