Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto toffi bez pieczenia

Desery

Autor: zielonacytryna

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 666

Dodano: 20.05.2009

Odsłon: 186764

Pyszne, bardzo słodkie ciasto bez pieczenia. Smakuje wszystkim bez wyjątku.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykładamy blaszkę warstwą herbatników.

  2. Przygotowujemy krem budyniowy: 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i masło gotujemy. Dodajemy do gotującej się masy szklankę mleka dokładnie zmiksowaną z szklanką mąki krupczatki, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i żółtkami. Chwile gotujemy, mieszając, aby nie powstały grudki. Studzimy i rozprowadzamy po herbatnikach na blaszce. Gdy lekko zastygnie, pokrywamy kolejną warstwą herbatników.

  3. Sporządzamy masę kakaową lub krówkową: 1/2 litra śmietanki kremówki ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy do niej masę z puszki. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w pół szklanki wrzącej wody, lekko studzimy i miksujemy z masą kakaową lub krówkową. Masę rozsmarowujemy na herbatnikach w blaszce, gdy lekko zastygnie, układamy kolejną warstwę herbatników.

  4. Sporządzamy masę z bitej śmietany: 1/2 litra śmietanki kremówki ubijamy, mikserem dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w pół szklanki wrzącej wody, lekko studzimy i miksujemy z bitą śmietaną. Rozsmarowujemy na herbatnikach w blaszce. Posypujemy migdałami.

  5. Zostawiamy w lodówce na minimum 24, a najlepiej 48 godzin - wtedy najlepiej się kroi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nika195 15 kwietnia 2011 Ciastko znane również pod nazwą 3 Bit. Nic nowego!!!!!!!!!
Ale nie znaczy że nie jest dobre ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nika195 15 kwietnia 2011 Ciastko słynne również pod nazwą 3 Bit. Nic nowego :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

myszkapoolna 15 kwietnia 2011 znam ten przepis z ksiażki siostry anastazji pod nazwa,, migdałowiec według siostry anastazji,,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ibugaj 18 lutego 2011 A ja za szybko robiłam, nie doczytałam dokładnie i do tej drugiej ubitej śmietany też dodałam krówkę ale kokosową i nie wiem co z tego wyjdzie. Jeśli Wy już mówicie że jest słodkie to mojego chyba nie będzie się dało zjeść. Napocznę dopiero jutro to wtedy się przekonam i dam znać...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elizamiss 04 sierpnia 2010 ciasto jest przepyszne :) wszystkim bez wyjątku, których poczęstuje bardzo smakuje :) Serdecznie pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbarazol 05 kwietnia 2010 Ciasto jest przepyszne i rzeczywiście smakuje wszystkim bez wyjątku :) i przede wszystkim bardzo szybko się je robi. Przepis nawet "sprzedałam" kilku znajomym i też go często robią:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zielonacytryna 11 listopada 2009 Oj, jest słodkie, jest ;)
Elizamiss - Mąkę masz dobrą, ja właśnie takiej używam, a co do śmietany - ja daję 30%, ale myślę, że 36% też będzie ok.
Illinois - zamiast żelatyny możesz dodać śmietan fix, ale on też ma chyba w składzie żelatynę, nie powiem Ci teraz dokładnie, bo po prostu nie wiem. Wydaje mi się, że można dodać jakikolwiek środek żelujący, więc np. pektynę, albo agar, ale nie próbowałam żadnego z nich. Także tutaj chyba musisz sama poeksperymentować.
Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń