Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truskawkowe

Desery

Autor: jolka

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 112

Dodano: 25.01.2008

Odsłon: 9749

Jest naprawdę pyszne i bardzo słodkie. Można zmniejszyć porcję cukru w zależności od upodobań.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z 5 białek ubić pianę na sztywno, dodać 1szkl cukru. Do tej masy dodać żółtka - wymieszać i na koniec wsypać mąkę mieszając delikatnie masę. Na wyłożoną pergaminem średniej wielkości blaszkę wyłożyć ciasto. Piec w temp. 160stopni ok 30minut. MASA-mrożone truskawki włożyć do garnka wsypać 10 łyżek cukru i smażyć, aż truskawka będzie zupełnie miękka. Z wytworzonego soku odlać 1/4szkl i odstawić. Rozrobić budyń w małej ilości wody i wlać do truskawek ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć z dwoma żółtkami i stopniowo dodawać masę truskawkową. Biszkopt przeciąć na pół-na jedną połowę wykładamy masę truskawkową-przykrywając drugą połówką ciasta. Z dwóch białek ubić pianę, dodać 1szkl cukru a na koniec wlać uprzednio odlany sok z truskawek. Taką polewą z białek smarujemy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

arlekin99 10 lutego 2009 CIASTO JEST NAPRAWDE PYSZNE .MOI ZNAJOMI ZA NIM PRZEPADAJĄ JA Z RESZTĄ TEŻ . POLECAM !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolka 25 stycznia 2008 Jadłam.... i muszę powiedzieć, że jest wyśmienite mamuniuu ;D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń