Do góry

Desery Przepis na:

ciasto urodzinowe

Desery

Autor: tolerancja

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 751

Dodano: 14.04.2013

Odsłon: 16174

ciasto wg własnego pomysłu zmixowane z kilku przepisów - efekt jak widac na zdjęciu zadawalajacy polecam

Składniki

  • biszkopt:4 jajka,10 dkg cukru kryształu,maka tortowa 10 dkg , 1 łyzeczka proszku do pieczenia , 1 łyżka kakao , 2 łyzki miodu s
  • masa smietankowa:serek mascarpone , smietanka do ciast i deserów duze opakowanie 500 mll , galaretka pomarańczowa , 2 smietanfix
  • mus brzoskwiniowy: puszka brzoskwiń 4 łyzki żelatyny
  • dodatkowo:1 duża paczka biszkoptów okragłych , marmoladalub powidło
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt: ubic schłodzone białka z szczypta soli na pianę dodac cukier , zółtka , mąkę wymieszaną z proszkiem , dodac kakao i miód delikatnie połaczyc skł wylac na duza blaszkę i piec przez 25 min w piekarniku temp. 190 stopni . Na upieczone i wystygniete ciasto ułozyc biszkopty sklejone ze sobą marmolada .

  2. masa smietankowa: najpierw rozpuścic galaretkę w 1 szkl wrzacej wody odstawic do schłodzenia .Ubic serek mascarpone , w osobnym naczyniu ubic smietanke z śmietanfixem na sztywno dodac delikatnie mascarpone i na końcu cukier waniliowy i tężejącą galaretkę płynną ,połaczyc składniki i posmarowac biszkopty wyrównac i odstawic do lodówki.

  3. mus brzoskwiniowy:do małego garnka wlac syrop z brzoskwiń i delikatnie podgrzac na małym ogniu z 4 łyzkami zelatyny , w osobnym naczyniu zmixowac blenderem brzoskwinie na jednolity mus .gdy zelatyna się połaczy z syropem dodac troszkę do musu aby wyrównac temperaturę nastepnie wlac reszte syropu wymieszac i odstawic w chłodne miejsce az zacznie tężec.Nastepnie wyłożyc na masę śmietankową dac do lodówki na kilka godzin i można częstowac gości.Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 25 maja 2013 Wygląda apetycznie i kusi mnie by go zrobić. Ciekawa jestem na jaką wielkośc blaszki są podane przez Ciebie proporcje , bo osobiście potrzebuję na dużą 28x33 np. Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 17 kwietnia 2013 Rzeczywiście efekt wspaniały,do ulubionych i do wypróbowania :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 16 kwietnia 2013 Mala black czasami trzeba przymrózyc oko na te kalorie i troszke zaszalec...pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mala_black 15 kwietnia 2013 kusisz ,kusisz ,ale co tam kalorie ,pysznie wygląda 5-ka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 15 kwietnia 2013 Wygląda smakowicie aż same usta się uśmiechają do biszkoptowych ust, mam pytanie jakie opakowanie serka mascarpone bo są różnej objętości? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń