Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
stsze ciasto już w przyszłym tygodniu… będzie obecny w akcji. Dzisiaj )przepis na tzw. Wuzetkę w wersji ponoć tradycyjnej z cięższym a’la babkowym ciastem i kremem na bazie kwaśnej śmietany. Za jakiś czas na pewno dla porównania dodam wersję biszkoptowo – kremówkową :) Ciekawa jestem, którą Wy wolicie?
Polecam.
Odsłon: 147
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 797
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 41
Polecam.
Odsłon: 147
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 797
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 41
Składniki
Kakao mieszamy z wrzątkiem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. W osobnej misce ucieramy cukier z masłem i dodajemy kolejno żółtka.Do masy powoli wlewamy kakao. Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek – dodajemy do masła. Masa będzie dosyć gęsta, dlatego białka dodajemy stopniowo, mieszając łyżką. Masę wykładamy na blaszkę 25 na 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni przez mniej więcej 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto dzielimy na dwa blaty.
Śmietankę ubijamy, dodajemy do niej cukier. Mieszamy ją ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do kremu. Gęstniejący krem wylewamy na pierwszy blat (możemy go również posmarować uprzednio dżemem) i układamy na nim drugą część ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki, w międzyczasie robimy polewę.
Masło ze śmietanką rozpuszczamy, dodajemy cukier i gotujemy aż zacznie się pienić, wtedy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy gotując na najmniejszej mocy palnika. Gdy pozbędziemy się grudek – zdejmujemy z ognia i studzimy. Gęstniejącą polewą oblewamy ciasto i raz jeszcze wstawiamy do lodówki.