Do góry

Desery Przepis na:

ciasto wg przepisu Ewy Wachowicz z programu "Ewa Gotuje"

Desery

Autor: kesy28

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 50

Dodano: 24.07.2010

Odsłon: 92188

Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

Składniki

  • herbatniki, 5 podwójnych paczek
  • budyń waniliowy z cukrem, 2 opakowania
  • mleko, 0,7 litra
  • gotowa krówka w puszce, 1 szt.
  • margaryna, 1,5 kostki
  • dżem z czarnej porzeczki, mały słoik
  • płatki migdałowe, 1 opakowanie
  • krakersy, duża paczka
  • Śmietana 30%, 300 ml
  • mleko w proszku, 2 łyżeczki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozkładamy na dużej blaszce herbatniki, tak by zajeły cały spód.

  2. Gotujemy 2 budynie w 0,7 litrze mleka. Ostudzony rozcieramy mikserem z 1,5 kostki margaryny by powstał gładki krem. (margarynę wrzucamy po kawałku, wtedy łatwiej rozmiesza nam się budyń)

  3. Na rozłożonych herbatnikach nakładamy masę budyniową i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.

  4. Na to nakładamy krówkę z puszki (by krówka dobrze się rozsmarowywała trzeba ją wcześniej podgrzewać na wolnym ogniu w garku z wodą)

  5. Następnie układamy krakersy i smarujemy je dżemem porzeczkowym.

  6. Ubijamy śmietanę. Jak będzie sztywna dodajemy 2 łyżeczki mleka w proszku, by później nie pojawiła się na niej woda.

  7. Na koniec posypujemy ciasto prażonymi na suchej patelni (ostudzone) płatki migdałów.

  8. Ciasto wkładamy do lodówki by dobrze je schłodzić. Gdy ciasto jest świeżo zrobione krem jest miękki i trudno ukroić, dopiero gdy herbatniki dobrze zostaną nasiąknięte kremem ciasto się sztywno kroi.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nina70 18 września 2012 ja zrobiłam w mniejszej(30cm na 25cm) i też się udało , było wyższe ale równie pyszne!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kesy28 12 lipca 2012 ciasto jest na zwykłą duzą prostokątną blaszke jaką się używa.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natheb 11 lipca 2012 Na jaką blachę to jest przepis,chodzi mi o wymiary?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik 24 lipca 2010 dobry przepis ;)
do ulubionych:P

heh..też wiem coś o tym jak ciasto nie wytrzymuje w lodówce 2 dni :P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń