Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
…bardzo lubię takie ciasta, bita śmietana, jeżyny, truskawki i galaretka. Zazwyczaj piekę biszkoptowy spód, tym razem było pyszne ciasto z białą czekoladą. Moje jest dość wysokie takie chciałam więc zrobiłam je w tortownicy o średnicy 18cm ale z powodzeniem można użyć większej.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 112
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 23
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 112
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 23
Składniki
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do roztopienia się czekolady. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, śmietanę i czekoladę z mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wykładamy na posmarowaną i posypaną np kaszą manną tortownice. Pieczemy ok 35-40 minut w 170st. Ciasto studzimy. Mi urosła „górka” obcięłam nożem i zjadłam ; )
Zimną śmietanę 30% ubijamy dodając cukier puder do smaku, i na koniec żelatynę. Całość wykładamy na ciasto; wstawiamy do lodówki.
Na bitej śmietanie układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką, ponownie wstawiając do lodówki najlepiej na całą noc.