Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z chałwą

Desery

Autor: ozak

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 267

Dodano: 04.04.2011

Odsłon: 38591

pycha!

Składniki

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka mąki
  • 3 budynie czekoladowe
  • KREM:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • kostka margaryny
  • 35 dag chałwy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto:

  2. ubić białka, a następnie dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz proszek do pieczenia z mąką i budynie czekoladowe i delikatnie wymieszać

  3. piec ok 40 min w temp. 175 stopni C

  4. krem:

  5. przygotować budyń (2 budynie w 3 szklankach mleka) i ostudzić

  6. budyń utrzeć z margaryną i chałwą

  7. ostudzone ciasto przekroić na pół, a następnie przełożyć masą chałwową

  8. cienką warstwę masy położyć na wierzch ciasta, udekorować kakao lub startą gorzką czekoladą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zabecka 29 kwietnia 2011 Zrobiłam ciacho na Święta i wyszło PYSZNE!!!! cała rodzinka była zachwycona :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ozak 19 kwietnia 2011 przepraszam, że tak późno ...
tricka - w zupełności wystarczy, mnie tez to zdziwiło, ale ciasto wyszło ok :)

zabecka - ja piekłam w mniejszej 25 na 30, ciasto ok, ale kremu wyszło trochę dużo (jak dla mnie wierzchnia warstwa powinna być cieńsza)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xXaNiA87xXxX 08 kwietnia 2011 Mmm ciekawie wyglada i zapewne smakowicie smakuje:) przepisik do ulubionych jutro wypróbuje:) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 06 kwietnia 2011 Upiekę dla Mamci - ona uwielbia chałwę... ;-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 06 kwietnia 2011 A ja mam pytanie: na jaką blaszkę jest ten przepis?? bo mam na to ciacho wielką ochotę !!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tricka 06 kwietnia 2011 Ja też mam pytanie: Czy łyzka mąki wystarczy?? i czy z tego wyrasta normalny biszkopt???bo bardzo mnie intryguje ten przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ozak 05 kwietnia 2011 budynie wsypujemy w proszku, tak mniej więcej z mąką :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tomek-232 05 kwietnia 2011 Mam pytanie , czy budynie czekoladowe trzeba ugotować czy wsypać w proszku ?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tomek-232 05 kwietnia 2011 Mam pytanie , czy budynie czekoladowe trzeba ugotować czy wysypać w proszku ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń