Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z galaretką

Desery

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 1048

Dodano: 09.01.2017

Odsłon: 422

Białkowiec z migdałami, z delikatną pianką i galaretką. Dzieciaki były zachwycone. :)

Składniki

  • Ciasto: 100g masła
  • 3/4 szklanki białek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g migdałów w płatkach
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • Pianka: 200ml mleka skondensowanego 7,5%
  • 2-3 galaretki dowolnego koloru
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, odstawić.

  3. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek, skórkę cytrynową i migdały. Dodać masło i sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Następnie dodać ubite białka i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  4. Jedną galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, ostudzić. Do płynnej galaretki wlać mleko skondensowane i ubijać razem 2-3 minuty. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać na ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki, do stężenia.
    Kolejną galaretkę (lub dwie) rozpuścić we wrzątku (500ml lub 1l) i wylać na stężałą piankę. Ponownie wstawić do lodówki.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 09 stycznia Uwielbiam takie ciacha. Proste i smaczne. Zapisuję, bo czasami białka zostają ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń