Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jabłkami

Desery

Autor: lasuch-09

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 585

Dodano: 21.11.2009

Odsłon: 15800

Przepis znalazłam w internecie i właśnie go wypróbowałam. Uważam, że jest godny polecenia. Ciasto na deser po niedzielnym obiadku.

Składniki

  • CIASTO : margaryna Kasia, 250 g
  • serek waniliowy, 300 g
  • mąka pszennna, 3 szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy, 16 g
  • jabłka np. boskopy nie za duże, 5 szt.
  • LUKIER: cukier puder, 3 czubate łyżki
  • śmietana, 3 łyżki
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z miękkiej margaryny, mąki, serka, cukru waniliowego i proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Podzielić je na 2 części.

  2. Formę o wymiarach 26x30 cm wyłożyć papierem do wypieków.

  3. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę. Można wcześniej rozwałkować lub wylepić ręcznie.

  4. Jabłka obrać i podzielić na połówki. W miejsce wydrążenia pestek włożyć kilka rodzynek. Układać na ciasto wydrążeniem na dół. Na mojej blaszce zmieściło się 9 połówek.

  5. Jeśli koś lubi jabłka można posypać cynamonem.

  6. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na jabłka tak jak na zdjęciu.

  7. Piec w temperaturze 200 st. C przez ca 30 min.

  8. Cukier puder i śmietanę zagotować na wolnym ogniu. Gdy lekko zacznie tężec polukrować ciasto.

  9. Z okrawków ciasta, które mi się zostało zrobiłam jeszcze kilka kruchych ciasteczek.

  10. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

columnea2 04 lipca 2013 piekłam to ciasto bardzo często.ja gorace ciasto smaruję miodem i posypuję cukrem pudrem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marina15 12 stycznia 2013 Ciasto pyszniutkie ;) Robiłam mąż zachwycony - pozdrawiam ;|))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

skubaniecc 03 grudnia 2010 Po prostu niebo w gębie! Bardzo dobry przepis, prosty i wielokrotnie przeze mnie wypróbowany :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 02 lutego 2010 Używałam słodkiej śmietany 12%. Może też być inna, ale słodka np. 18%

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mniamu 02 lutego 2010 uwielbiam ciasta z jabłkami i CYNAMONEM :D))))...zrobię jeszcze w tym tygodniu...ale takiego lukru jeszcze nie robiłam, to ma być słodka śmietanka czy normalna 18%...?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwia000084 07 grudnia 2009 PYSZNE CISTO ZROBIŁAM NA NIEDZIELĘ WSZYSCY GOŚCIE SIĘ ZACHWYCALI I NAWET NIE ZAUWAŻYŁAM KIEDY ZNIKŁO

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Devilmouse 01 grudnia 2009 Bardzo ciekawe ciasto i rzeczywiscie ładnie wyglada :) na pewno wyprobuje :) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

usiala 22 listopada 2009 takie samo pięke ciasto tylko bez rodzynek :) jest bardzo smaczne i szybkie ciasto :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lucyna28 21 listopada 2009 bardzo ładnie wygląda na pewno upiekę!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 21 listopada 2009 Hihihihi, jaki świetny pomysł! Wygląda wspaniale!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń