Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kremem krówkowym.

Przepis dnia 2013-04-18
Desery

Autor: mariola1903

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 202

Dodano: 16.04.2013

Odsłon: 27041

Ciasto z masą karmelową idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Biszkopt wykonany metoda rzucaną bez dodatku proszku do pieczenia. Przepis na biszkopt, jest sprawdzony i zawsze wychodzi. Jest on bardzo puszysty idealny do przełożenia tortów i ciast z kremem. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, krok po kroku opisałam etapy przygotowania. Proponuje upiec biszkopt dzień wcześniej a następnego dnia przełożyć go kremami. Ciasto wyszło przepyszne, ładnie się kroi i smakuje nieziemsko. Polecam, bo nic nie poprawia nastroju jak odrobina słodyczy :-).

Składniki

  • jaj 5 szt.
  • cukru 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • kakao 1/4 szklanki
  • masa krówkowa kajmak 1 puszka
  • masło 1/2 kostki
  • spirytus 1-2 łyżeczki
  • śmietana kremówka 30% 250ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • żelatyna 2,5 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Forma do pieczenia: prostokątna 25cm x 36cm 
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. 

  2. Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami", dzięki temu stanie się on bardziej równy.  

  3. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, dodawać po łyżce masy kajmakowej, cały czas miksując. Dodać spirytus zamieszać.

  4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

  5. Biszkopt skropić (nasączyć) kawą. Równomiernie rozsmarować krem krówkowy, a na nim układać krótko namoczone w kawie herbatniki*. Ułożyć bitą śmietanę. Następnie ciasto posypać wiórkami czekoladowymi pycha. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Pycha :-

    ** Herbatniki można namoczyć również alkoholem ( wg preferencji)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Monika007 29 maja Witam, robiłam to ciasto według tego przepisu ale wyszło po pierwsze strasznie słodkie, po drugie czy aby na pewno do tej ilości śmietanki kremowki aż 2,5 łyżki żelatyny trzeba dodać? Ja dodałam 2,5 łyżeczki bo tej ilości co jest w przepisie się obawiałam. A po trzecie to na tą wielkość blachy ta ilość śmietanki to chyba za mało, mi wyszła ta ostatnia warstwa całkiem płaska a u Pani jest taka wysoka i ciasto tak pięknie się prezentuje. Jak to możliwe?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 18 kwietnia 2013 Popieram przedmówczynie , ciasto pyszne,zdjęcia piękne,całość zasługuje na szczególne wyróżnienie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kowaleski123 17 kwietnia 2013 Bardzo apetycznie wygląda.
Zobacz też mój szybki placek

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 17 kwietnia 2013 Ciasto wygląda przepysznie.Szczegółowo opisany sposób wykonania a piękne zdjęcia dopełniają całości.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 16 kwietnia 2013 Wygląda obłędnie a ja jak to już gdzieś napisałam uwielbiam ciasta z masą krówkową. zabieram do książki i daje punkcik:-)) Pozdrawiam

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń