Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kremem krówkowym.

Przepis dnia 2013-04-18
Desery

Autor: mariola1903

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 193

Dodano: 16.04.2013

Odsłon: 23189

Ciasto z masą karmelową idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Biszkopt wykonany metoda rzucaną bez dodatku proszku do pieczenia. Przepis na biszkopt, jest sprawdzony i zawsze wychodzi. Jest on bardzo puszysty idealny do przełożenia tortów i ciast z kremem. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, krok po kroku opisałam etapy przygotowania. Proponuje upiec biszkopt dzień wcześniej a następnego dnia przełożyć go kremami. Ciasto wyszło przepyszne, ładnie się kroi i smakuje nieziemsko. Polecam, bo nic nie poprawia nastroju jak odrobina słodyczy :-).

Składniki

  • jaj 5 szt.
  • cukru 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • kakao 1/4 szklanki
  • masa krówkowa kajmak 1 puszka
  • masło 1/2 kostki
  • spirytus 1-2 łyżeczki
  • śmietana kremówka 30% 250ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • żelatyna 2,5 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Forma do pieczenia: prostokątna 25cm x 36cm 
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. 

  2. Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami", dzięki temu stanie się on bardziej równy.  

  3. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, dodawać po łyżce masy kajmakowej, cały czas miksując. Dodać spirytus zamieszać.

  4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

  5. Biszkopt skropić (nasączyć) kawą. Równomiernie rozsmarować krem krówkowy, a na nim układać krótko namoczone w kawie herbatniki*. Ułożyć bitą śmietanę. Następnie ciasto posypać wiórkami czekoladowymi pycha. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Pycha :-

    ** Herbatniki można namoczyć również alkoholem ( wg preferencji)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 18 kwietnia 2013 Popieram przedmówczynie , ciasto pyszne,zdjęcia piękne,całość zasługuje na szczególne wyróżnienie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kowaleski123 17 kwietnia 2013 Bardzo apetycznie wygląda.
Zobacz też mój szybki placek

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 17 kwietnia 2013 Ciasto wygląda przepysznie.Szczegółowo opisany sposób wykonania a piękne zdjęcia dopełniają całości.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 16 kwietnia 2013 Wygląda obłędnie a ja jak to już gdzieś napisałam uwielbiam ciasta z masą krówkową. zabieram do książki i daje punkcik:-)) Pozdrawiam

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń