Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kukułkami

Desery

Autor: radekzimny1

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 18

Dodano: 23.02.2013

Odsłon: 2686

Jest trochę drogie w wykonaniu ale za to przepyszne.

Składniki

  • mleko, 1litr
  • Cukierki Kukułki, 300g
  • budyń czekoladowy, 4szt
  • masło, 200g
  • kakao, 2łyżki
  • śmietana 18%, 100ml
  • herbatniki, 250g
  • gorzka czekolada, 50g
  • Miód, 2łyżki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy pól litra mleka,podgrzewamy i wrzucamy cukierki. Mieszamy aż kukułki się rozpuszczą.

  2. W pozostałym pół litrze mleka (nie podgrzewając)rozrabiamy budynie. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek.

  3. Mleko z kukułkami doprowadzamy do wrzenia i na wrzątek wlać mleko z rozrobionymi budyniami.Cały czas mieszamy aż masa zacznie gęstnieć.Trzymamy jeszcze na ogniu ok.2-3 min.Zdejmujemy z ognia i całkowicie wystudzamy.

  4. Masło z dodatkiem kakao miksujemy na puszystą masę i dodajemy po jednej łyżce przestudzonej masy budyniowo-kukułkowej cały czas miksując.Na koniec miksowania dodajemy100ml śmietany.

  5. W formie ok 30x30 rozkładamy herbatniki.Rozprowadzamy 1/3 część kremu,ponownie układamy warstwę herbatników i znowu krem i ostatnia warstwa herbatników i znowu krem.

  6. 50g czekolady rozpuszczamy w 50ml mleka.z dwoma łyżkami mleka i dwoma łyżkami miodu podgrzewając na ogniu.Powstałym sosem zrobić fantazyjne wzorki na cieście.

  7. Formę z ciastem wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Polecane przepisy: kukułka

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 21 listopada 2013 Ciasto super z bardzo czekoladowym kremem z wyczuwalną nutą cukierków polecam :))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LeiaOrgana 23 lutego 2013 Nie ściemniaj, wszystko zjadłeś naraz i nie zdążyłeś foty zrobić ;) Przepis brzmi smakowicie, ale raczej nie zrobię, chętnie jednak zoabczyłabym to zdjęcie, dodaj jak będziesz robił następnym razem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 23 lutego 2013 oki, tylko wiesz, są budynie w torebce z cukrem i bez cukru :), dodatek cukierków jeszcze zasłodzi dodatkowo, więc nie chciałam by wyszedł ulep, z rana będę robić :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

radekzimny1 23 lutego 2013 Capri.Budynie normalnie z torebki a śmietana 18-stka nie kwaśna.Foty nie zrobiłem bo jestem kiepskim fotografem :-) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 23 lutego 2013 o kurcze ! to może być ciekawe, rozumiem, że budynie czekoladowe mają być z cukrem, śmietana ma być kwaśna, taka jak do zupki? zapowiada się pysznie, szkoda, że nie ma foty, bo fajnie to ciacho musi wyglądać, 5 ode mnie :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń