Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z makiem i jabłkami

Przepis dnia 2017-01-18
Desery

Autor: Wichurka51

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 47

Dodano: 11.01.2017

Odsłon: 3362

Ciasto drożdzowe z makiem i jabłkami. Alternatywa dla makowca. Polecam warto spróbowac.

Składniki

  • ciasto drożdżowe :
  • 300 g mąki tortowej
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 i1/2 łyżki cukru
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • masa makowa z bakaliami:
  • 200 g maku ( używam mielonego )
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • trochę cynamonu, bakalie
  • 2 łyżki tartej bułki
  • Dodatkowo 2 jabłka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy zaczyn z drożdży łyżki mąki i łyżki cukru.Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy zaczyn drożdżowy resztę cukru jajko i roztopione letnie masło. Zarabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. . Mak zaparzamy niewielką ilością gorącej wody.( nie może być rzadki.) Do przestudzonego maku dodajemy pozostale składniki . Ciasto wyrośnięte dzielimy na 2 części. wałkujemy na 2 prostokąty 15na 50 cm. Na każdy rozsmarowujemy 1/2 masy makowej. Zwijamy w rulony( jak na małe rolady) miejscem łączenia pod spód. Układamy w tortownicy ( średniej) na kształt ślimaka. Jabłka dzielimy w ósemki i przakladamy ciastow w miejscach gdzie roladki się stykają. Po upieczeniu pollewamy lukrem można posypąc skorką pomarańczową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń