Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z masą orzechową

Przepis dnia 2010-01-04
Desery

Autor: olcia35

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 367

Dodano: 30.12.2009

Odsłon: 33748

Pyszne ciasto na każdą okazje a co najważniejsze szygko się je robi:)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt.

  2. Masa orzechowa: Orzechy tłuczemy na mniejsze kawałki, następnie prażymy na patelni ok 5min. W garnku rostapiamy masło, margarynę, dodajemy wodę , cukier i orzechy. Smażymy ok 15min mieszając.

  3. Ostygnięty biszkopt smarujemy powidłami, nastepnie smarujemy masą orzechowa i pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 06 marca 2012 piekę go zawsze w zimie bo mamy dużo orzechów,pyszne! wnuki go tak szybko spałaszują że pozostaje zwykle po 1 kawałku dla nas więc nadwaga nie grozi! pozdrawiam:-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Rozalia 31 maja 2010 Ja zrobiłam to ciasto i ..... okazało się że masa orzechowa jest dla mnie zdecydowanie za tłusta ale smak ok.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olcia35 10 stycznia 2010 No to się bardzo ciesze,że się udało i że smakowało:)Pozdrawiam!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

toffifee 09 stycznia 2010 Ciasto pyszne! I biszkopt mi się udał pomimo tego, że robiłam pierwszy raz ;) Dodaję do ulubionych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

toffifee 09 stycznia 2010 Dziękuje za ten dokładny przepis na biszkopt :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olcia35 04 stycznia 2010 Witam:)Dzięki za komentarze i juz podaje przepis na biszkopt:).SKŁADNIKI: 5 jajek, 1szkl mąki, 1 szkl cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przygotowania: Oddzielamy zółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, nastepnie dodajemy powoli cukier i po jednym żółtku . Do tego dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie drewnianą łyżka mieszamy.. Pieczemy ok 25-30 min w 180 stopniach. Smacznego!!!.A ciasto na prawę jest pyszne no i nie jest pracochłonne:).Pozdrawiam!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

njosnavelin 04 stycznia 2010 Ciasto wygląda smakowicie :) a toffifee chodziło pewnie o dokładniejszy przepis. Nie dla każdego przepis na biszkopt jest oczywisty, powinnaś podać też proporcje na mąkę i cukier i sposób zrobienia tego biszkoptu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń