Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z masłem orzechowym

Desery

Autor: Natka43

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 110

Dodano: 08.11.2012

Odsłon: 12703

Idealne ciasto dla wszystkich osób lubiących masło orzechowe, swoją drogą ja mogłabym je jeść codziennie :) ciasto wspaniale nadaje się na jesienne wieczory z kubkiem czekolady, czy spotkania w gronie przyjaciół. Smak ciasta mile mnie zaskoczył, sam krem z masłem orzechowym to całkiem fajne doznania smakowe, polecam wszystkim smakoszom :)

Składniki

  • składniki na ciasto:
  • jajka, 2 szt
  • Ekstrakt wanilowy, 1 łyżeczka
  • maślanka naturalna, 160 g
  • mąka, 200 g
  • cukier, 200 g
  • kakao, 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
  • sól, pół łyżeczki
  • masło, 110 g
  • SKŁADNIKI NA KREM:
  • masło orzechowe, 110 g
  • Kremowy serek śmietankowy np. Turek, 110 g
  • Masło niesolone, 55g
  • śmietana kwaśna, 2 łyżeczki
  • cukier puder, 55 g
  • Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzewamy do 180 C ( bez termoobiegu), tortownicę (23 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, następnie do miski wbijamy jajka, ekstrakt i 3 łyżki maślanki, wszystko ubijamy. Do osobnej miski wrzucamy wszystkie suche produkty, mieszamy, do suchych dodajemy resztę maślanki i masło, miksujemy do uzyskania jednolitej masy, dolewamy połowę masy jajecznej, miksujemy, dodajemy resztę i miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy ok 40 min, lub do momentu gdy ciasto będzie odstawało od formy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie masy: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto można przekroić na pół ( ostrożnie, bo może się połamać), i przełożyć masą lub rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Ja ostatecznie polałam jeszcze ciasto na wierzchu rozpuszczoną czekoladą. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Natka43 10 listopada 2012 Ciasto wyszło pulchne więc uważam że nie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ulek 10 listopada 2012 fajny przepis :) tylko mam pytanko- czy 3 łyżeczki proszku do pieczenia na 200 gr mąki -to nie za dużo?? pozdr

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Natka43 10 listopada 2012 Wszystkie składniki kremu mieszamy razem. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nukleon 08 listopada 2012 Mnie się też przepis bardzo podoba .Masło orzechowe uwielbiam z krakersami .Do ulubionych .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 08 listopada 2012 Uwielbiam masło orzechowe,to ciasto musi być pyszne:)Na pewno sobie nie odmówię;)pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń