Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z orzechami.

Desery

Autor: ktosik

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 122

Dodano: 21.07.2009

Odsłon: 10279

Smaczne ciasto z orzechami i śmietankowym kremem.

Składniki

  • CIASTO
  • 1/2 kg mąki (3 szklanki)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • POLEWA ORZECHOWA
  • 30 dag orzechów włoskich,1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • krem
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis na ciasto: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

  2. Przepis na polewę orzechową: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.

  3. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste.

  4. Przekładanie ciasta: Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń