Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z owocami i galaretką

Desery

Autor: monika1965

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 1474

Dodano: 27.03.2008

Odsłon: 5153

pyszne i latem i zimą

Składniki

  • gotowy spód biszkoptowy, 1 szt
  • galaretka owocowa, 2 opak
  • owoce sezonowe, 1 kg
  • budyń śmietankowy, 1 opak
  • mleko, 1/2 l
  • kawa rozpuszczalana, 2 łyżeczki
  • cukier, 1 łyżeczka
  • rum lub inny alkohol, 50ml
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kawę rozpuścić w 1 szkl. ciepłej wody z cukrem i rumem. Tym roztworem nasączyć spód biszkoptowy. Przygotować budyń według przepisu z opakowania i ciepły wyłożyć na nasączony biszkopt. Rozpuścić galaretki w mniejszej niż w przepisie ilości wody , ja zawsze odejmuję 1/2 szklanki od każedj porcji umieszczonej na przepisie. Gdy budyń na cieście ostygnie należy ułożyć na nim owoce w zimę układam owoce mrożone ( uwaga nie stosować kiwi i świeżego ananasa bo galaretka się nie ścina). Galaetke studzimy i czekamy aż przyjmie postać zagęszczoną (jak gęsty żel) i dopiero układamy ją na owoce i całośc wkładamy do lodówki. Dla osób robiących to ciasto po raz pierwszy propnuję robic je w tortownicy, wtedy galaretka ściśnie się i nie przeleje w razie mniejszego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń