Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z pianą.

Przepis dnia 2009-07-23
Desery

Autor: ktosik

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 122

Dodano: 21.07.2009

Odsłon: 33588

Prosty przepis na smaczne ciasto z pianą oraz z powidłami. Zawsze się udaje. :)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 mały słoik powideł
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz posiekaną nożem margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodać kakao i ponownie zagnieść. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć większą część ciasta, posmarować powidłami, wierzch przykryć ciastem z kakaem startym na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Ubitą pianę wyłożyć na ciasto z kakaem. Na pianę wyłożyć pozostałe jasne ciasto starte na tarce. Ciasto piec w całości przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Uwaga! Zamiast powideł można użyć dżemu śliwkowego (własnej roboty).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ma76la 23 sierpnia 2009 pyszne ciasto. ja daję galaretkę z czarnej porzeczki własnej roboty.
pozdrawiam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marta0fisz 08 sierpnia 2009 placek upiekłam. wyszedł przepyszny ze zniknal w ciagu 20 minut;))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

halina 03 sierpnia 2009 Ja udoskonaliłam to ciasto i na warstwę powideł układam śliwki, albo wisnie .A do piany dodaję budyń śmietankowy w proszku,albo łyżke mąki kartoflanej, zeby "nie siadła".Pychotka,polecam !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ajisza 03 sierpnia 2009 Moja Siostrzenica robi to ciasto z dżemem z borówek (inaczej czarne jagody) i nazywa pleśniakiem, pycha:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Malezja 03 sierpnia 2009 Znam ten przepis pod nazwą "gagarin". W okresie letnim zamiast powideł daję owoce. Najlepiej smakuje mi z jabłkami lub śliwkami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ktosik 21 lipca 2009 do ciasta nie ,tylko i wyłącznie do białek. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

akamyll 21 lipca 2009 a czy do ciasta nie dodajesz cukru? tylko do białęk?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń