Do góry

Przekąski Przepis na:

Ciasto z pomidorami

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 22.05.2009

Odsłon: 3885

To pyszne danie inspirowane kuchnią włoską świetnie nadaje sie jako lekka ale dość sycąca przystawka. Świetnie smakuje podlane białym winem.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z zimnej margaryny, mąki, szczypty soli i białego sera szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 1 h.

  2. 4 jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w plasterki. Średnią formę do tarty wysmarować 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą.

  3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Zapiec w nagrzanym do 200 o C piekarniku na lekko złoty kolor. Na podpieczonym cieście ułożyć pokrojone w plastry pomidory i jajka. Pozostałe jajka połączyć ze śmietaną, zalać pomidory i gotowane jajka.

  4. Resztką ciasta udekorować ciasto. Piec dalej ok. 20 min. Dekorować ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń