Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem

Przepis dnia 2010-05-16
Desery

Autor: Lumiuz

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 184

Dodano: 14.05.2010

Odsłon: 38815

szybkie i smaczne!

Składniki

  • Miękkie masło, 60 gr + 15 gr
  • jajko, 1
  • cukier, pół szklanki + łyżka
  • aromat waniliowy, kilki kropel
  • mąka, szklanka (150 gr)
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • cynamon, pół łyżeczki
  • sól, szczypta
  • mleko, 1/3 szklanki (80 ml)
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło (60 gr), cukier (pół szklanki), jajko i aromat zmiksować na jednolitą masę (5-10 minut). Mleko i mąkę (wymieszaną wcześniej z proszkiem i solą) dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką (nie miksować). Pokroić rabarbar (4-5 gałązek)

  2. Ciasto wylać na okrągłą tortownicę (najlepiej o średnicy 20 cm; ja miałam większą – 24 cm, dlatego nie jest zbyt wysokie). Wyłożyć kawałki rabarbaru. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut (moje się piekło 50 minut - kiepski piekarnik).

  3. Zostawić w formie do lekkiego wystygnięcia na 10 minut. Po tym czasie rozpuścić masło. Wymieszać cukier i cynamon. Ciasto przełożyć na kratę, posmarować masłem i posypać cukrem z cynamonem. Pozostawić do zupełnego wystygnięcia.

  4. SMACZNEGO!

  5. *Wykorzystano przepis z Australian Women''s Weekly, zmodyfikowano o rabarbar ;)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karola18 03 lipca 2011 ooooooo zrobiłam te ciacho, polecam wszystkim po prostu niebo w gębie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lumiuz 21 maja 2010 Już trzeci raz piszę, może tym razem pojawi się mój komentarz: chodzi o dodatkową porcję masła, zaznaczoną w składnikach - 15 gr. Należy je rozpuścić i posmarować z wierzchu lekko przestudzonego ciasta.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dan1853 20 maja 2010 o jakim maśle w punkcie 3 piszesz i co dalej z tym maslem zrobic i ile go rozpuścić????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mika_mouse 20 maja 2010 To nie zabobon, to prawda. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy, ale i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe. Ale na pewno w takiej ilości, jak w tym placku, nie zaszkodzi :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agniesia76 20 maja 2010 na pewno dobre ciacho. słuchajcie moja babcia mi kiedyś powiedziała ze rabarbar jest szkodliwy na kości czy to prawda czy jakiś zabobon..? ;0)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anna725 20 maja 2010 Sernik wykłada się gdy całkowicie wystygnie ot i cała filozofia pieczenia serników

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lumiuz 15 maja 2010 cieszę się, że przepis się podoba ;)
xadix: super, że ciasto smakowało i powodzenia przy kolejnych wypiekach!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xadix 15 maja 2010 1 raz w zyciu przyszlo mi upiec ciasto ....bo umiem gotowac zupy piec mieso itp.:) i to ciasto mi sie udalo zachwalono smak:) super przepis pozdrawiam serdecznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 15 maja 2010 szybko i smacznie też tak lubię-apetyczne ciacho

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń