Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z uśmiechem

Desery

Autor: lasuch-09

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 807

Dodano: 13.11.2009

Odsłon: 33315

wyśmienite i bez pieczenia.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopty posmarować od spodu powidłami i składać do siebie. Układać na blaszce jeden obok drugiego.

  2. Gotujemy budyń z 1 łyżką cukru. Odstawiamy do wystygnięcia.

  3. Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo budyń.

  4. Dwie galaretki rozpuszczamy w połowie porcji wody. Odstawiamy do wystudzenia.

  5. Tężejące galaretki wlewamy do kremu i dokładnie miksujemy na jednolitą masę.

  6. Krem wykładamy na biszkopty i schładzamy w lodówce.

  7. Pozostałe dwie galaretki również rozpuszczamy w połowie porcji wody, a gdy zacznie gęstnieć wylewamy na krem i wstawiamy do lodówki.

  8. Składniki polewy (z wyjątkiem żelatyny) zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i łączymy z wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatyną. Gęstniejącą polewą (musi być już prawie chłodna) polewamy ciasto. Ponownie wstawiamy do lodówki.

  9. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 17 grudnia 2012 Można spróbować dodać więcej mleka, ale wówczas krem będzie rzadszy. Zastanawiam się dlaczego krem się zważył. Może masło nie było dobrze utarte, na puch. Używając miksera na maksymalnych obrotach, budyń dodaje się po łyżce. Mnie nigdy się nie zważył. Jeszcze jedna rada: po ugotowaniu, dobrze jest położyć na budyń folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Mam nadzieję, że tym razem krem się uda, czego Ci serdecznie życzę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 17 grudnia 2012 Użyłam budyniu Oetkera i zrobiłam w/g przepisu czyli 1 op.na 1 szklankę mleka.Wyszedł faktycznie bardzo gęsty i po stopniowym dodaniu do masła,zważył mi się ten krem.Mimo wszystko podałam moim gościom i wszyscy bardzo chwalili i prosili o przepis na ciasto:)A czy można dodać trochę więcej mleka,czy ma być taki gęsty?pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 16 grudnia 2012 Dodam jeszcze, że budyń jest dość gęsty, ale po zmiksowaniu z miękkim masłem staje się puszysty.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 16 grudnia 2012 Trudno mi powiedzieć dlaczego nie udał Ci się budyń. Może użyłaś większego budyniu? Zasada jest taka, że gotujemy budyń w połowie porcji mleka podanej na opakowaniu. Ponadto trzeba energicznie mieszać aby nie zrobiły się kluchy. Zwykle używam budyniu z firm Winiary, Delecta lub Oetker. Mam nadzieję, że następnym razem wszystko się uda. Życzę powodzenia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 15 grudnia 2012 Mnie się ten budyń coś nie udał,taki mi się gęsty zrobił,jakaś taka klucha:(może coś sknociłam,albo taki wyszedł z powodu mniejszej ilości mleka,już sama nie wiem:(Proszę o podpowiedź bo przepis mi się bardzo podoba i chciałabym,żeby mi kolejny raz wyszedł dobry:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

orwima 05 marca 2011 Wygląda wspaniale, aż ślinka leci... Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pistacja 15 stycznia 2010 A ja znam to ciasto pod nazwą "usta Adama" :]

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bunia 05 stycznia 2010 zrobiłam ciasto i jest pyszne. Polecam!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

martapa1 28 listopada 2009 robię tą polewę ale nie moczę żelatyny tylko suchą sypię do pozostałych produktów i wychodzi.ciasto spróbuję oczywiście

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 23 listopada 2009 Po Twojej uwadze szukałam w internecie przepisu na "uśmiech teściowej". Te które znalazłam pieczone były na kruchym spodzie z jabłkami i budyniem. Mój przepis podobny jest do ciasta "Usta Romana". W tamtym przepisie biszkopty zalewane były ciastem kakaowym i pieczone. Wypróbowałam ten przepis i stwierdziłam, że spód był trochę suchy. Dlatego moja modyfikacja przepisu tzn. pozostawiłam same biszkopty posmarowane powidłami, a na krem wylałam dodatkowo galaretkę cytrynową i nazwałam je "ciastem z uśmiechem". Ta poprawiona przeze mnie wersja bardziej mi smakuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń