Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z wódką

Desery

Autor: Kasia1302

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 216

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 2575

Nie podaje ilości wódki bo to zależy jakie kto lubi ostre ciasto.Ile ma być tych herbatników też nie napisałam bo zależy od wielkości blaszki:)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4szkl.cukru
  • 3/4 szkl.maki pszennej
  • poltora lyzki maki ziemniaczanej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 1 litr mleka
  • 30 dag. cukru
  • 30 dag.masła
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 kopiaste lyzki maki pszennej i ziemniaczacej
  • wódka
  • herbatniki petitki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Z podanych składników zrobić biszkopt KREM: Z tego litra mleka,który jest potrzebny do przyrządzenia kremu odlać trochę do małego garnka i rozmieszać z nim obie maki tak żeby nie było żadnych gródek.Resztę mleka wlać do większego garnka wsypać cukier,cukier waniliowy i dodać masło.Jak sie zacznie gotować wlać obie mąki rozrobine w mleku i zostawić na gazie cały czas mieszając aż zacznie gęstnieć.Musi misi być konsystencja budyniu. Na gorący biszkopt wlać ta gorącą masę budyniowa i układać na niej herbatniki maczane w wódce.Zrobić polewę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń