Do góry

Przekąski Przepis na:

Cielęcina pieczona

Przekąski

Autor: madzikcho

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 196

Dodano: 12.02.2010

Odsłon: 33367

Cienko krojona świetna do kanapek, grubo pokrojona z sosem może być daniem obiadowym.

Składniki

  • kulka cielęca, ok. 40 dag
  • sól, do natarcia
  • czosnek (ja daję granulowany), do natarcia
  • majeranek, do natarcia
  • kostka rosołowa, 1 szt.
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i osuszyć.

  2. Natrzeć dobrze solą, czosnkiem i majerankiem.

  3. Włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc), żeby mięso dobrze "przeszło" przyprawami.

  4. Piekarnik nagrzać na maxa.

  5. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i podlać mięso (nie za mocno).

  6. Wstawić mięso w naczyniu żaroodpornym z przykrywką do piekarnika nagrzanego na maxa i piec 15 min.

  7. Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 160 st. i piec ok. 1 godziny (po godzinie sprawdzać mięso wbijając drewniany patyczek - musi być miękkie, nie może się przyklejać do patyczka).

  8. Wyjąc i ostudzić.

  9. Cienko pokrojone idealne do kanapek. Pokrojone w plastry ok 2 cm grubości świetne np. z ciemnym sosem pieczeniowym i pieczarkami jako danie obiadowe :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 09 marca 2010 wygląda na bardzoi soczyste , apetyczne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monia_i_ania 22 lutego 2010 fajnie wypieczone mięsko, rewelacja na kanapki, pozdrawiamy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 20 lutego 2010 Kulka cielęca to po prostu szynka cielęca ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ajisza 19 lutego 2010 Przepis bardzo mi się podoba, ale co to jest kulka cielęca, bo długo żyję, ale z taką częścią mięsa się nie spotkałam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 16 lutego 2010 bardzo apetyczne , aż zrobiłam sie głodna od samego patrzenia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 15 lutego 2010 gvlba gwarantuję, że smakuje równie dobrze ;) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gvlba 13 lutego 2010 Wygląda wyśmienicie.DODAJE DO ULUBIONYCH

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 13 lutego 2010 Niestety wędliny które kupujemy dzisiaj w sklepach są nic nie warte a takie mięsko jest niezastąpione, w identyczny sposób robię też schab i karkówkę :) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń