Do góry

Dania główne Przepis na:

Classic lasagne

Dania główne

Autor: beeata

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 817

Dodano: 08.12.2009

Odsłon: 19237

Mmm....

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić i podsmażyć,dodać wyciśnięty czosnek, na tym podsmażyć mieso. Dodać sól ,pieprz, ostrą paprykę.

  2. Sos: żeby było łatwiej można użyć pomidorów z puszki :) zwykłe pomidory,miele w mikserze. Wrzucam do garnka i dodaję do nich, sól,pieprz, oregano,bazylię, mieszankę ziól do pizzy,ostrą paprykę lub trochę sosu tabasco. Wszystko delikatnie gotuję

  3. Połowę sosu dodaję do mięsa i chwilę duszę.

  4. Do żaro-odpornego naczynia wlewam na dno sos, na to ukłądam płaty makarony (nie gotowane, suche),na płaty nakaładam mięso,i znów płaty. Robię tak trzy warstwy.Na koniec polewam resztą sosu.

  5. Następnie wkładam to do piekarnika (180 stopni) na 20 min.W tym czasie robię sos beszamelowy.

  6. Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczam masło,dodaję mąki (jak zasmażka),zalewam mlekiem,mieszam i czekam aż zgęstnieje, dodaję soli i gałkę muszkatałową,szczyptę.

  7. Lasagne wyciągam z piekarnika,zalewam sosem beszamelowym, nakładam fetę pokrojoną w kosteczkę oraz zasypuję serem :) Wkładam do piekarnika na kolejne 10-15 min

  8. Mimo tylu kroków lasagne robi się naprawdę bardzo prosto i szybko, smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 08 grudnia 2009 Oj, bardzo mi się spodobał ten przepis i koniecznie musze go wypróbować, tym bardziej, że jeszcze nie próbowałam tej potrawy. Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń