Do góry

Dania główne Przepis na:

Comber z zająca

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20663

Dodano: 20.04.2009

Odsłon: 2754

Wyśmienite danie dla wszystkich miłośników dziczyzny. Danie to pozwoli zaspokoić gusta nawet największych smakoszy.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Ułóż w dużym płytkim naczyniu, zalej winem. Cebule obierz, pokrój w plastry i obłóż mięso. Do marynaty dodaj pieprz, ziele i jałowiec. Całość przykryj, odstaw do lodówki na co najmniej 6-8 godzin (jeszcze lepszą pieczeń uzyskasz marynując zająca przez całą noc, a nawet 48 godzin). Przygotowane mięso osusz, naszpikuj wąskimi słupkami słoniny. W tym celu w kilku miejscach przekłuj combry wąskim nożem lub specjalnym szpikulcem, a przez powstałe otwory przeciągnij paski słoniny (nie będzie się "mazać" jeśli wcześniej zmrozisz ją w zamrażalniku).

  2. Mięso przełóż do żaroodpornej formy, za pomocą pędzelka dokładnie posmaruj oliwą, piecz ok. 45 minut w temp. 200°C. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewaj mięso marynatą. Upieczone combry wyjmij, przełóż na ogrzany talerz, przykryj folią aluminiową. Sos z pieczenia mięsa przelej na patelnię. Dodaj koniak, dokładnie wymieszaj. Cytrynę sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę, wyciśnij sok.

  3. Fileciki anchois i kapary drobno posiekaj, połącz ze śmietaną. Dodaj sok i skórkę cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Doprawioną śmietanę dolej do sosu, wymieszaj, podgrzej. Mięso ostrożnie pokrój w ukośne plastry, polej częścią sosu, resztę podawaj osobno. Doskonałym dodatkiem będą gotowane warzywa i zapiekane rozetki z puree ziemniaczanego (tzw. ziemniaki księżnej).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń