Do góry

Dania główne Przepis na:

coq au vin rouge: kurczak w czerwonym winie

Dania główne

Autor: freya

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 729

Dodano: 09.11.2007

Odsłon: 4293

perełka kuchni francuskiej

Składniki

  • 1 kurczak 2,5 kg
  • 24 malutkie cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g boczku
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • 80 g masła
  • 1 kieliszek koniaku
  • 1l dobrego czerwonego wina
  • 200g pieczarek
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • sól, pieprz
  • 1 bukiet przypraw (bouqet garni)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Podzielić kurczaka na kawałki. Przygotować marynatę z wina, oliwy, bouqet garni, czosnku w proszku i świeżo zmielonego pieprzu. Kawałki kurczaka marynować przez 12h.

  2. Obrać cebulki i wyciśnąć ząbki czosnku. Boczek włożyć do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 min, później odsączyć. Podgrzać łyżkę stołową oliwy i połowę masła w rondlu. Wrzucić boczek i cebulki i przyrumienić. Zarumienione - wyciągnąc i odsączyć. Do tego samego rondla włożyć kawałki kurczaka. Obracać je kilka razy, aż się ładnie zarumienią i też odsączyć z tłuszczu. Les égoutter. Tłuszcz z rondla można wyrzucić. Do rondla natomiast włożyć cebulki, boczek i kurczaka. Podgrzać koniak, wlać do składników i podpalić.

  3. Dodać marynatę z kurczaka. Powoli doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić przez 1h. Umyć i obrać pieczarki. Podsmażyć je na 20g masła i wrzucić do garnka. Pozostawić na 20min. Resztę masła ugnieść z mąką i rozcieńczyć odrobiną ciepłego sosu. Następnie przelać do rondla, ciągle mieszając. Gotować 5min, wyłączyć i mieszać przez kolejne 5min. Doprawić solą i pieprzem wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

doomny01 20 grudnia 2007 można dodać kilka przysmażonych kiełbasek koktajlowych chipolatas
bardzo dobre i bogate danie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń