Do góry

Dania główne Przepis na:

Cordon bleu

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20684

Dodano: 11.05.2009

Odsłon: 14578

Ta oryginalnie brzmiąca potrawa nazywana jest również kotletem szwajcarskim. Zaproś przyjaciół na cordon bleu i wzbudź w nich zainteresowanie.

Składniki

  • filety z kurczaka lub duże sznycle cielęce, 4
  • szynka gotowana, 4 plastry
  • Ser Ementaler, 4 plastry
  • jajko
  • mleko
  • mąka, 3 łyżki
  • Bułka tarta, 4 łyżki
  • olej do smażenia
  • frytki mrożone, 60 dag
  • sól, pieprz, pieprz
  • cząstki cytryny
  • główka sałaty
  • cebula, 1/2
  • śmietana, 1/2 szklanki
  • ocet winny, łyżeczka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sznycle cielęce oczyść z błon, opłucz. Włóż do miseczki, zalej mlekiem, wstaw do lodówki i mocz około 30 minut. Wymoczone mięso wyjmij, osusz i bardzo cienko rozbij (plastry mięsa warto włożyć między dwa kawałki folii spożywczej i w niej rozbijać - dzięki temu zabiegowi mięso nie będzie pryskało sokiem po całej kuchni).

  2. Na blasze gorącego piekarnika (220°C) równomiernie rozsyp frytki i piecz na złoto według przepisu podanego na opakowaniu. Opłucz sałatę, osusz, listki porwij na małe kawałki. Śmietanę utrzyj z octem, solą i pieprzem oraz cukrem do smaku. Obierz, posiekaj cebulę. Sałatę wymieszaj z cebulą i sosem śmietanowym.

  3. plastry szynki pokrój na połówki i przytnij na kwadraciki. Na sznyclach ułóż po 1 przygotowanym plasterku szynki tak, aby połowa sznycla pozostała wolna. Przykryj tak samo przyciętym kawałkiem sera, a ten kolejnym plasterkiem szynki. Sznycel złóż na pół. Jajko wbij do głębokiego talerza, roztrzep widelcem z odrobiną soli.

  4. Przygotowane sznycle najpierw panieruj w mące, następnie zanurzaj w roztrzepanym jajku, a na koniec obtaczaj w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzej olej (możesz dodać łyżeczkę masła - będzie smaczniej). Na nim smaż sznycle na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Sznycle podawaj z frytkami i sałatą. Udekoruj cytryną. i ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń