Do góry

Dania główne Przepis na:

Cottage pie

Dania główne

Autor: miciunia

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 955

Dodano: 12.11.2009

Odsłon: 10982

Tradycyjna, angielska zapiekanka miesna.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmazyc mieso. Dodac posiekana cebule, czosnek i starte na tarce marchewki. Dusic kilka minut.

  2. Dodac sos Worcestershire lub czerwone wino, koncentrat pomidorowy, tymianek oraz bulion. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dusic pod przykryciem 20 minut.

  3. Ugotowac ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzic. Dodac maslo, mleko, galke muszkatulowa oraz pieprz do smaku i zrobic puree. Mozna dodac troche startego na tarce parmezanu.

  4. Mieso przelozyc do zaroodpornego naczynia, na wierzch wylozyc pure ziemniaczane, wyrownac i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 15 minut, az na ziemniakach zrobi sie rumiana skorupka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 13 listopada 2009 Bradzo lubie cottage pie ale jak nie jest zbyt rzadki, twoj wyszedl swietnie :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 13 listopada 2009 pysznie , i z moimi ulubionymi ziemniaczkami, dzieki za pomysł:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zlotowlosa 12 listopada 2009 Wygląda rewelacyjnie, dodaję do Ulubionych :D

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń