Do góry

Desery Przepis na:

Cream Brulee

Desery

Autor: Jagna

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1618

Dodano: 23.02.2009

Odsłon: 1039

Jeden z najpopularniejszych i najbardziej cenionych deserow na swiecie, w domowych warunkach mozemy miec problem z jego "wykonczeniem", ale My potrafimy ... :)

Składniki

  • mleko 3,8 %, 750 ml
  • zoltka jajek, 20 sztuk
  • laski wanili, 5 sztuk
  • cukier bialy, 60 gr
  • smietana 36%, 1 litr
  • cukier brazowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Laski wanili rozcinamy, wyskrobujemy rdzen i razem z pusta laska wrzucamy do mleka. Dodajemy cukier i wszystko razem zagotowujemy.

  2. Zoltka polaczyc delikatnie ze smietana, ostroznie wlac mleko razem z wanilia. Przecedzic.

  3. Gotowy plyn wlewamy do ceramicznych naczynek przeznaczonych do pieczenia w piekarniku ( jedna miseczka na porcje). Do kazdej wlewamy taka sama ilosc plynu.

  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i zapiekamy 90 minut, albo dopuki plyn nie zgestnieje.

  5. Po ostudzeniu, przed podaniem, posypujemy wierzch kremu brazowym cukrem i ... przypalamy tak, aby cukier pod wplywem ciepla stworzyl chrupiaca skorupke. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń