Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20665

Dodano: 18.05.2009

Odsłon: 26334

Lekkie, zdrowe i pyszne danie doskonałe na gorące dni, szczególnie polecam wersję grillowaną.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kasze jaglana przepłukać zimną, a później gorącą wodą. Zalać osoloną wrzącą wodą tak, aby woda pokryła powierzchnie kaszy, gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.

  2. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, kostkę cukinii, doprawić solą i pieprzem, chwilę smażyć i dodać napęczniałą kaszę.

  3. Połówki cukinii napełnić farszem, wyłożyć ser i piec w nagrzanym do 200?C piekarniku przez ok. 20 min. do farszu można dodać inne składniki w/g indywidualnego smaku, np. pomidory lub na słodko ananasa. Cukinie można zapiekać także na grillu. W tym celu trzeba je owinąć w folie aluminiowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń